Annonce

Annonce

En lodret og en vandret børste, der er hæhgt op, så kreaturerne kan klø sig, når de er i marken

Det er især kvier og goldkøer, man skal være opmærksom på, hvis de ikke er på stald i løbet af døgnet og her har en børste. Hvordan man opfylder denne anbefaling om mulighed for kradseri er op til en selv.

Kradseri på marken

FAGLIGT TALT: Uh. Ah. Argh. Vi kender alle lettelsen af at få kradset et sted, hvor det klør, som vi ikke selv kan nå.

Af: Birgitte Kjemtrup Høyer, ØkologiRådgivning Danmark

Er du klar over, at brancheaftalen for produktion af økologisk mælk og kød anbefaler mulighed for hudpleje på folden, når dyrene ikke har adgang til hudpleje i stalden? Altså mulighed for at få sig kradset godt og grundigt.

Det er især kvier og goldkøer, man skal være opmærksom på, hvis de ikke er på stald i løbet af døgnet og her har en børste. Hvordan man opfylder denne anbefaling om mulighed for kradseri er op til en selv. Det kan være en fast børste, som den på billedet, der er taget ved Torben Hørlyck Jørgensen. Den er god, hvis man praktiserer foldskifte på sædskiftemarker og ikke har mulighed for at hverve den nederste ende af læhegnet til kløpind. Det er nemlig en anden mulighed. 

Men det gælder ikke at inddrage hjørner på vand- og fodertrug eller eventuelle hytter på marken. Og vælger man en børste frem for en busk eller træ, skal den selvfølgelig være funktionel. Det vil sige, at børstehårene ikke må være knækkede eller slidt af. Noget så simpelt som en pæl gravet ned i jorden kan også godkendes. Den kan bare ske at stå i vejen på et senere tidspunkt.

En anden ting, man skal være opmærksom på, er smittespredning. Det bliver desværre mere og mere udbredt at se ungdyr på græs, som bliver inficeret med sygdommen 'Pink Eye'.

'Pink Eye' er en infektion i øjet, som menes at komme med en bestemt flue. Den er meget smitsom og yderst smertefuld for det ramte dyr, hvis pupil bliver helt mælkehvid, stikker ud af øjet som en kegle og i nogle tilfælde kan resultere i blindhed. Og dyrene ses gnubbende deres øjne mod andre dyr eller objekter for at finde lindring. 

 Har man således en ellers glimrende, flytbar børste, som må være at anbefale, skal den tages med hjem til rengøring og desinficering på lige fod med dyret, der skal isoleres fra flokken og hjem til behandling. 

Så husk at få tænkt kradseri med ind i dine foldplaner for den kommende sæson. Det vil være en lettelse for dyrene.

Flere artikler fra samme sektion

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ