Annonce

Annonce

Annonce

Her ses manganmangel i vinterhvede i marts 2020. Foto: ØRD

Manganmangel vil snart kunne ses

FAGLIGT TALT: Mangan har bl.a. en yderst vigtig rolle i plantens fotosyntese, hvorfor der ses en nedgang i fotosynteseaktiviteten ved manganmangel.

Af Ekstern skribent
12. februar 2021, 14:17
Læsetid: 3 minutter

Af: Malte Nybo Andersen, planterådgiver i ØkologiRådgivning Danmark

Når vinteren har lagt sig, og temperaturerne indbyder til plantevækst, skal der være fokus på manganmangel i hhv. vinterafgrøder (inkl. vekselafgrøder) og de kommende etablerede vårafgrøder. Byg er mest følsom, men hvede og havre kan også lide af manganmangel.

Bekæmpelse af manganmangel i økologisk planteproduktion kræver ekstra opmærksomhed. Modsat de konventionelle skal økologiske landbrugere først observere visuel eller målbar manganmangel, før bladgødskning med mangan er lovligt. Det kræver en konsulenterklæring, som ved første øjekast kan virke bekostelig og besværlig at få i hus, men konsekvenserne af ubehandlet manganmangel vil langt overstige udgifterne til en konsulenterklæring.

Mangan har bl.a. en yderst vigtig rolle i plantens fotosyntese, hvorfor der ses en nedgang i fotosynteseaktiviteten ved manganmangel. Netop dét er målbart med en af ØkologiRådgivning Danmarks tre mangantestere, før de visuelle symptomer viser sig og konsekvenserne bliver store. Mangan er et af de næringsstoffer, som ikke er mobilt i planten, hvilket gør, at symptomerne først ses på de yngste blade (afblegning mellem bladribberne), at der muligvis skal behandles flere gange med mangan, og at høje doser ikke har en mereffekt.

Plantetilgængeligt mangan i jorden styres af to parametre:

  • Ilt i jorden: høje niveauer af ilt sænker plantetilgængeligheden af mangan, derfor er sandede og/eller tørre jorde mest udsatte for manganmangel.

  • Jordens reaktionstal: høje reaktionstal sænker ligeledes plantetilgængeligheden af mangan, så pas på med overgødskning med kalk.

Kontakt din planterådgiver og få afklaret bedriftens risiko for manganmangel. Vi kommer gerne ud på bedriften, men det er også muligt at indlevere blade til test på en af vores kontorer – kontakt da din planterådgiver inden indsamling af blade.

Flere artikler fra samme sektion

Grøntsager dyrket med plantebaseret gødning – det virker!

KRONIK: Resultater fra de tre første år i DoubleCropsædskiftet viser, at vi kan producere grøntsager gødsket alene med plantebaserede gødninger uden at gå på kompromis med jordens frugtbarhed – bæredygtig intensivering i praksis.

04-03-2021 4 minutter Kronik,   Forskning,   frugt-baer-groent,   Grøntsagsproduktion

Nøglen til succes: Start med de nemme og hurtige afgrøder

Jes Hjort-Malmberg var nødt til lynhurtig at spore sig ind på, hvilke afgrøder han skulle dyrke, da han droppede jobbet som assurandør for at forfølge drømmen om at leve af et økologisk gartneri på kun 800 kvm

03-03-2021 9 minutter Serie: Økotopen

Samdyrkning af spidskål og hestebønner – et godt match

Et forsøg med samdyrkning i rækker af spidskål og hestebønner har vist gode takter, når det gælder næringsstofudnyttelse og samlet udbytte. Friske hestebønner dyrket som grønsag har potentiale til at blive et højværdi-produkt. Hestebønne kan samtidig være gavnlig på flere måder i økologiske systemer. Det kræver dog, at udfordringer eksempelvis omkring høst løses

03-03-2021 3 minutter frugt-baer-groent,   Grøntsagsproduktion,   Forskning