Annonce

Annonce

En mariehøne kravler på en plante

Forskere fra Aarhus Universitet har identificeret 42 tiltag, som kan fremme skadedyrenes naturlige fjender ved økologiske landbrug. Foto: Mads Vinther

Sådan kan økologer gøre livet surt for skadedyrene

Aarhus Universitet har udgivet et katalog med tiltag, der fremmer skadedyrenes naturlige fjender, samtidig med at det gavner biodiversiteten.

Læhegn, naturstriber, randzoner, blomsterstriber og billevolde er blot nogle af de tiltag, som kan beskytte den økologiske bedrift mod skadedyr.

Det viser et nyt katalog fra Institut for Agroøkologi og Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet, hvor forskere har identificeret 42 forskellige tiltag, som fremmer skadedyrenes naturlige fjender. Af de 42 tiltag er seks favorable for jordens biodiversitet, 13 er favorable for naturlige fjender og 23 for både det ene og det andet.

"Skadegørernes fjender er mangeartede og omfatter for eksempel mariehøns, svirrefluer, netvinger, snyltehvepse, rovtæger, løbebiller, rovbiller, edderkopper og stære - og de kan beskyttes på flere måder. Det kan for eksempel være ved at tilbyde føderessourcer, skjul og overvintringsmuligheder," forklarer Gabor Lövei, der er seniorforsker ved Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet og en af forskerne bag kataloget.  

Baggrunden for kataloget er Miljø- og Fødevareministeriets vækstplan for dansk økologi, der foreslår, at der skal indføres dyrkningsrelaterede krav om naturtiltag på bedrifter af en vis størrelse. 

Flere artikler fra samme sektion

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ