Annonce

Annonce

Plantechef Claus Østergaard, ØkologiRådgivning Danmark

Plantechef Claus Østergaard, ØkologiRådgivning Danmark, ser frem til mere effektive efterafgrøder hos økologiske planteavlere med de nye muligheder for bælgplanter i pligtige efterafgrøder. Foto: Økologisk Landsforening

ØkologiRådgivning Danmark: Nye efterafgrøder åbner for økologisk kvalitetskorn

Muligheden for at bruge bælgplanter i efterafgrøderne åbner for, at flere økologiske planteavlere kan lave afgrøder, der kan afsættes til bedre priser end foderkorn.

Af Ekstern skribent
01. marts 2021, 16:16
Læsetid: 2 minutter

ØkologiRådgivning Danmarks plantechef, Claus Østergaard, hilser nye regler for pligtige efterafgrøder med bælgplanter varmt velkommen.

"Vi har arbejdet for det i 15 år, og nu lykkes det endelig. Muligheden for at bruge bælgplanter i efterafgrøderne åbner for, at flere økologiske planteavlere kan lave brødhvede, grynhavre og andre kvalitetsafgrøder, der kan afsættes til bedre priser end foderkorn," siger Claus Østergaard.

Han fremhæver, at efterafgrøder med bælgplanter ud over at give tiltrængt bidrag af kvælstof til ofte slunkne økologiske planteavlssædskifter vil være en gevinst for lagring af kulstof i jorden og dermed for klimaet.

"Efterafgrøder med bælgplanter bliver større og langt kraftigere end de hidtidige pligtige efterafgrøder kunne under økologiske forhold. Mere plantemasse er lig med mere kulstof til jorden og dermed en mere frugtbar jord på længere sigt," konstaterer plantechef Claus Østergaard, der finder betingelserne for de nye efterafgrøder rimelige og fornuftige.

"Der er mange muligheder for at sammensætte fornuftige efterafgrødeblandinger med op til 25 pct. bælgplantefrø. Økologer anvender allerede efterafgrøder i et omfang langt ud over det pligtige areal, og med disse regler bliver det enklere at lægge en sammenhængende markplan, der både sikrer miljøet, kvælstof til afgrøderne og konkurrence mod ukrudtet," siger Claus Østergaard i en kommentar til Landbrugsstyrelsens meddelelse om nye alternativer til pligtige efterafgrøder, der kan anvendes allerede i indeværende år.

Flere artikler fra samme sektion

Arla hæver sine klimaambitioner

Arla fordobler klimamålsætningen på to af tre områder for at leve op til de videnskabelige anbefalinger, der viser, hvordan man kan opfylde Paris-aftalen.

18-01-2022 4 minutter Klima,   Mejeri

Fremtidsforsker aner forbrugsfestens endeligt: »Behøver man virkelig at kunne vælge mellem 25 forskellige slags flåede tomater?«

En fremtidsforsker ser klare tegn på, at forbrugsfesten er ved at være ovre for en stor del af befolkningen; mange vil leve mere bæredygtigt. En professor savner dog konkrete beviser på, at det går den vej - men hun håber det.

18-01-2022 14 minutter Bæredygtighed,   Forbrug

Verdens største økologimesse udskydes et halvt år

I samråd med udstillerne har arrangører af BioFach i Nürnberg besluttet at flytte BioFach fra 15.-18. februar til 26.-29. juli, hvor alt tyder på, at der er mere styr på coronasituationen.

17-01-2022 5 minutter Eksport