Annonce

Annonce

Annonce

Plantechef Claus Østergaard, ØkologiRådgivning Danmark, ser frem til mere effektive efterafgrøder hos økologiske planteavlere med de nye muligheder for bælgplanter i pligtige efterafgrøder. Foto: Økologisk Landsforening

ØkologiRådgivning Danmark: Nye efterafgrøder åbner for økologisk kvalitetskorn

Muligheden for at bruge bælgplanter i efterafgrøderne åbner for, at flere økologiske planteavlere kan lave afgrøder, der kan afsættes til bedre priser end foderkorn.

Af Ekstern skribent
01. marts 2021, 16:16
Læsetid: 2 minutter

ØkologiRådgivning Danmarks plantechef, Claus Østergaard, hilser nye regler for pligtige efterafgrøder med bælgplanter varmt velkommen.

"Vi har arbejdet for det i 15 år, og nu lykkes det endelig. Muligheden for at bruge bælgplanter i efterafgrøderne åbner for, at flere økologiske planteavlere kan lave brødhvede, grynhavre og andre kvalitetsafgrøder, der kan afsættes til bedre priser end foderkorn," siger Claus Østergaard.

Han fremhæver, at efterafgrøder med bælgplanter ud over at give tiltrængt bidrag af kvælstof til ofte slunkne økologiske planteavlssædskifter vil være en gevinst for lagring af kulstof i jorden og dermed for klimaet.

"Efterafgrøder med bælgplanter bliver større og langt kraftigere end de hidtidige pligtige efterafgrøder kunne under økologiske forhold. Mere plantemasse er lig med mere kulstof til jorden og dermed en mere frugtbar jord på længere sigt," konstaterer plantechef Claus Østergaard, der finder betingelserne for de nye efterafgrøder rimelige og fornuftige.

"Der er mange muligheder for at sammensætte fornuftige efterafgrødeblandinger med op til 25 pct. bælgplantefrø. Økologer anvender allerede efterafgrøder i et omfang langt ud over det pligtige areal, og med disse regler bliver det enklere at lægge en sammenhængende markplan, der både sikrer miljøet, kvælstof til afgrøderne og konkurrence mod ukrudtet," siger Claus Østergaard i en kommentar til Landbrugsstyrelsens meddelelse om nye alternativer til pligtige efterafgrøder, der kan anvendes allerede i indeværende år.

Flere artikler fra samme sektion

Ægproducenters økonomi på ny nedtur

Igen i 2020 faldt de økologiske ægproducenters dækningsbidrag. Økologiske æg er for billige, og lav notering levner ikke plads til udvikling af produktionen, lyder det fra udvalgsformand.

12-04-2021 3 minutter Æg og fjerkræ,   Økonomi

Thise Mejeri vil låne penge til at beskytte "Jordens lunger"

Som led i ambitionen om at udfase brugen af soja i foderet, beder Thise Mejeri om et crowdfundinglån på en mio. kr.

12-04-2021 5 minutter Klima,   Mejeriproduktion

Økologiske grise får sjældent antibiotika

Forbruget af antibiotika til økologiske fravænningsgrise er meget lavt og udgør 6,2 pct. af forbruget i den konventionelle smågriseproduktion, viser nye data.

11-04-2021 4 minutter Foder,   Svineproduktion,   Dyrevelfærd