Annonce

Annonce

Raps med tydelige bid af jordlopper

Rapsjordlopper kan gøre betydelig skade på afgrøden. Foto: Jannie Bak Pedersen

Rovbiller spredt med ATV skal bekæmpe jordlopper

Et nyt projekt skal undersøge, om rovbiller kan bekæmpe jordlopper i økologisk vinterraps. Rovbillerne bliver bragt ud med ATV.

Rapsjordlopper kan forårsage altødelæggende skade i vinterraps. Derfor undersøger et nyt projekt, om rovbiller kan bekæmpe jordlopperne. Rovbillen er en naturlig fjende til jordlopperne og bliver i forsøget udbragt med en ATV.

Det er Innovationscenter for Økologisk Landbrug, teknologifirmaet Ecobotix og landmand Jørgen Schiøtz-Christensen, der sammen har sat sig for at undersøge, om de kan minimere udfordringen med jordlopper i økologisk vinterraps - og om det kan lade sig gøre at bringe rovbiller ud med en ATV. Det er støttet af Fonden for økologisk landbrug.

”Jeg ser et rigtigt stort potentiale i at bringe nyttedyrene ud,” siger Jørgen Schiøtz-Christensen i videoen herover.

En ATV med spredeaggregater på hver side af en bom udbringer rovbillerne. Jørgen Schiøtz-Christensen bemærker i videoen, at han ikke er tvivl om, at metoden vil blive brugt, hvis prisen er rigtig.

”Nogle år bliver rapsen faktisk totalt ødelagt,” siger Jørgen Schiøtz-Christensen om jordlopperne og tilføjer, at det derfor er helt på sin plads med nyttedyr.

Landbrugsstyrelsens økologistatstik viser, at arealet med økologisk vinterraps næsten er tredoblet siden 2015.

Flere artikler fra samme sektion

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ