Annonce

Annonce

Raps med tydelige bid af jordlopper

Rapsjordlopper kan gøre betydelig skade på afgrøden. Foto: Jannie Bak Pedersen

Rovbiller spredt med ATV skal bekæmpe jordlopper

Et nyt projekt skal undersøge, om rovbiller kan bekæmpe jordlopper i økologisk vinterraps. Rovbillerne bliver bragt ud med ATV.

Rapsjordlopper kan forårsage altødelæggende skade i vinterraps. Derfor undersøger et nyt projekt, om rovbiller kan bekæmpe jordlopperne. Rovbillen er en naturlig fjende til jordlopperne og bliver i forsøget udbragt med en ATV.

Det er Innovationscenter for Økologisk Landbrug, teknologifirmaet Ecobotix og landmand Jørgen Schiøtz-Christensen, der sammen har sat sig for at undersøge, om de kan minimere udfordringen med jordlopper i økologisk vinterraps - og om det kan lade sig gøre at bringe rovbiller ud med en ATV. Det er støttet af Fonden for økologisk landbrug.

”Jeg ser et rigtigt stort potentiale i at bringe nyttedyrene ud,” siger Jørgen Schiøtz-Christensen i videoen herover.

En ATV med spredeaggregater på hver side af en bom udbringer rovbillerne. Jørgen Schiøtz-Christensen bemærker i videoen, at han ikke er tvivl om, at metoden vil blive brugt, hvis prisen er rigtig.

”Nogle år bliver rapsen faktisk totalt ødelagt,” siger Jørgen Schiøtz-Christensen om jordlopperne og tilføjer, at det derfor er helt på sin plads med nyttedyr.

Landbrugsstyrelsens økologistatstik viser, at arealet med økologisk vinterraps næsten er tredoblet siden 2015.

Flere artikler fra samme sektion

Flere økologer kan se frem til tilskud til ny teknologi

Der er stor efterspørgsel på tilskud til ny teknologi, og nu afsætter fødevareministeren ekstra penge til Økologisk investeringsstøtte i 2021. Derudover får ansøgerne et halvt år ekstra til at afslutte deres projekt.

02-12-2021 2 minutter Tilskud

Snart bliver engelske landmænd belønnet for at passe på deres jord

Engelske landmænd vil fra 2022 modtage betaling, hvis de aktivt værner om jordens frugtbarhed og sundhed. Flere naturorganisationer er dog skuffede over ordningen.

02-12-2021 4 minutter Udland,   Politik,   Jordfrugtbarhed

Ny kampagne skal gøre det nemt at spise grønnere i januar

I januar 2022 sætter Dansk Vegetarisk Forening for første gang den landsdækkende kampagne Grøn Januar i gang. Grøn Januar har deltagelse af flere store kæder og skal sætte fokus på at spise grønnere ved at synliggøre udbuddet af veganske muligheder i landets butikker samt på spisesteder og i kantiner.

02-12-2021 4 minutter Forbrug,   Detailhandel,   Plantebaserede fødevarer