Annonce

Annonce

Lanmænd står bag strigle

Fjederbelastningen på den håndtrukne strigle reguleres enkelt ved at stramme eller løsne valsen. Foto: Karen Munk Nielsen

Stor interesse for lille strigle

Maskinudstillingen ved Økotræf spændte fra de største harver og nyeste markrobotter til en lille håndtrukken Treffler-strigle.

Ukrudtstriglen er fast inventar i mange økologiske maskinhuse, men ofte er det i str. XL. Det hollandske maskinfirma Man&Machine, der har fokus på økologisk landbrug og bl.a. forhandler Trefflerstrigler, havde valgt at vise bredden i sortimentet og havde også taget den lille håndtrukne Tiny Treffler med på deres stand, da ØkologiRådgivning Danmark og LMO holdt Økotræf i Hammel i juni.

Og der var faktisk stor interesse for den lille strigle med en arbejdsbredde på blot 80 cm. Striglen er udviklet til brug i væksthuse og små-skalafrilandsgrøntsager, hvor den kan rense meget tidligt efter fremspiring.

»Den har været på markedet i to år, og vi oplever stor interesse for den,« fortæller Ana Pelgröm, der driver M@M sammen med sin mand Jos.

Sælger over hele verden

De har selv drevet økologisk og biodynamisk landbrug og introducerede Treffler-striglen i Holland i 2005. For to år tog de hul på det danske marked.

Jos Pelgröm (midt) introducerer Tiny Treffler for Lone Carlsen, uddannelsesleder på Havredal Praktiske Uddannelser
Jos Pelgröm (midt) introducerer Tiny Treffler for Lone Carlsen, uddannelsesleder på Havredal Praktiske Uddannelser. Foto: Karen Munk Nielsen

Den håndtrukne version sælger over hele verden, fortæller Ana Pelgröm:

»Vi sælger den til forsøgs- og undervisningsbrug, og den er oplagt til den lille intensive grøntsagsproduktion, hvor en harve kan klare ukrudtsbekæmpelsen på op til 1 hektar.«

Tryk og tandstilling kan justeres, så man kan køre skånsomt på det tidlige stadium og mere aggressivt senere, når afgrøden tåler det. Tandtrykket kan ifølge producenten indstilles mellem 200 og 5.000 g. Da alle 32 tænder har separat fjederbelastning, følger striglen jordens overflade.

Prisen for den lille Treffler strigle er omkring 2.100 euro men afhænger bl.a. af fragtomkostninger.

Synes man, 80 cm er for lille arbejdsbredde, har Tiny et par større søskende på henholdsvis 140 og 170 cm. Sidstnævnte kræver en traktor, mens striglen på 140 cm har hjælpemotor.

Flere artikler fra samme sektion

Når næste generation tager over

KRONIK: På gården Ellinglund ved Silkeborg driver Anne og Gert Glob Lassen en økologisk mælkeproduktion. Ægteparret trives med udfordringerne med at skabe optimale vilkår for mark og køer.

06-12-2019 4 minutter Kronik

Vil du se mine padde-faciliteter?

FAGLIGT TALT: I takt med at fokus på naturen på den enkelte bedrift er stigende, kan man sagtens forestille sig, at det bliver populært med score-replikker som ovenstående.

06-12-2019 3 minutter Fagligt taltKronik

Stor interesse for pløjefri økologi på kongres

En session om reduceret jordbearbejdning under økologiske forhold trak 200 tilhørere til.

06-12-2019 3 minutter Udbytte og jordbearbejdning