Annonce

Annonce

Tre køer på marken

Foreløbige beregninger viser, at det godt kan lade sig gøre at producere mælk uden import af foder, og det behøver ikke koste noget på bundlinjen. Arkivfoto

Vær ikke bange for ”nul-import”

FAGLIGT TALT: For tiden er der mange overvejelser om import af økologisk kraftfoder. Det drejer sig om både protein og korn.

Af Ekstern skribent
09. marts 2021, 11:22
Læsetid: 2 minutter

Af Hans Lund, kvægrådgiver, ØkologiRådgivning Danmark

Nogle mejerier ønsker udfasning af importeret foder til Danmark, andre vil lukke for import af foder fra lande udenfor Europa. Det er primært soja, der tænkes på, men der er også andre råvarer, som bliver importeret til Danmark og fra ikke-europæiske lande. Det kan f.eks. være solsikke, der kommer fra lande uden for Europa. Lupiner, hestebønner, ærter og raps, er nogle af de afgrøder, der kan dyrkes i Danmark.

De er derfor interessante i forhold til det importerede foder. Der tænkes for tiden meget i mark- og foderplaner med kun dansk og europæisk produceret foder.

Foreløbige beregninger viser, at det godt kan lade sig gøre at producere mælk uden import af foder. Det er ikke noget, der kommer til at ske over en nat. Det er en længere proces, hvor udsæd og metoder til at sikre stabile udbytter i proteinafgrøderne skal optimeres. Beregningerne viser, at det økonomisk ikke behøver at koste noget på bundlinjen. Importeret økologisk proteinfoder har igennem en længere periode været dyrt, for ikke at tænke på prisen for sojakage lige nu. Med fornuftige udbytter i proteinafgrøderne og justeringer i foderplaner, kan det måske blive en fordel at producere det i nærområdet, viser beregningerne.

Fremtidens FoderForsyning er ØkologiRådgivning Danmarks rådgivningstilbud til økologiske mælkeproducenter. For nogle vil fremtidens foderforsyning være uden import udenfor Europa, og for nogles vedkommende være kun dansk produceret. Der vil også skulle stilles skarpt på kvaliteten af grovfoder. Højere fordøjelighed og højere protein vil være et krav, som supplerer hjemmeavlet protein og korn godt.

Vil du have set på muligheder og udfordringer på din bedrift, så kontakt din rådgiver i ØkologiRådgivning Danmark.

Flere artikler fra samme sektion

Fire landbrug har fået et hav af nye træer denne vinter

KRONIK: Hvordan skal skovlandbrug strikkes sammen for at give de optimale og ønskede effekter, og hvad er markedspotentialet for produkterne? Det undersøger projektet 'Robust' i disse år.

24-01-2022 3 minutter Kronik,   Skovlandbrug

Thises næstformand stiller op som ØL-formand

GENERALFORSAMLING 2022: Et tredje medlem af Økologisk Landsforening har nu meldt sig som formandskandidat forud for foreningens generalforsamling.

24-01-2022 3 minutter Generalforsamling 2022

Nu skal der flere økologiske ingredienser i danske brød

Danske bagerier har gennem flere år klaget over mulighederne for at anprise brugen af økologiske ingredienser i brød. Nu forsøger Økologisk Landsforening sammen med dagligvarehandlen og bagerbranchen at lægge pres på myndighederne for at få lempet reglerne.

24-01-2022 7 minutter Bageri,   Mærkning