Annonce

Annonce

Galloway-ko spiser grene i et vinterlandskab

Hvis kvæg opholder sig ude uden adgang til særligt beskyttende forhold, så skal de straks flyttes, hvis vejret bliver dårligt. Foto: Colourbox

Vær opmærksom på udegående kreaturer nu

FAGLIGT TALT: Visse kreaturer kan godt være ude i december, men de skal være vant til det, og man skal være klar til at sætte ind, når det bliver koldere.

Af Ekstern skribent
14. december 2020, 13:02
Læsetid: 2 minutter

Af: Hans Lund, kvægrådgiver i ØkologiRådgivning Danmark

Der ses stadig kreaturer på græs. Det kan være helt O.K., selv om kalenderen viser december. Men vær klar når vinteren sætter ind. Der varsles om koldere vejr i den kommende tid.

Fødevarestyrelsen retningslinjer for udegående kreaturer i vintervejr understøtter en høj dyrevelfærd og bedre sikkerhed for, hvordan reglerne overholdes hos de landmænd, der har kreaturer gående ude om vinteren.

For sundt robust kvæg med godt huld og godt hårlag, der er tilvænnet til at gå ude, stilles der, ifølge Fødevarestyrelsen præciserede retningslinjer, ikke et konkret krav om læskur eller tæt skov.

Retningslinjerne indskærper, at dyrenes tilstand danner grund for kontrollens afgørelse af forholdene om vinteren. Der skal altså være mindre fokus på et isoleret krav om læskur eller tæt skov som dyrene kan gå ind i.

Kvæg, der går ude om vinteren, skal være:

  • Robuste og være tilvænnet til at gå ude

  • Være ved godt huld og have et godt og tæt hårlag

  • Dyrene skal være rene og have adgang til et tørt leje

  • Der skal være græsdækkede arealer

  • Dyrene skal have mulighed for at finde læ i de naturlige forhold på stedet, evt. suppleret af managementtiltag

Hvis kvæg opholder sig ude uden adgang til særligt beskyttende forhold, så skal de straks flyttes, hvis vejret bliver dårligt.

Flere artikler fra samme sektion

Fire landbrug har fået et hav af nye træer denne vinter

KRONIK: Hvordan skal skovlandbrug strikkes sammen for at give de optimale og ønskede effekter, og hvad er markedspotentialet for produkterne? Det undersøger projektet 'Robust' i disse år.

24-01-2022 3 minutter Kronik,   Skovlandbrug

Thises næstformand stiller op som ØL-formand

GENERALFORSAMLING 2022: Et tredje medlem af Økologisk Landsforening har nu meldt sig som formandskandidat forud for foreningens generalforsamling.

24-01-2022 3 minutter Generalforsamling 2022

Nu skal der flere økologiske ingredienser i danske brød

Danske bagerier har gennem flere år klaget over mulighederne for at anprise brugen af økologiske ingredienser i brød. Nu forsøger Økologisk Landsforening sammen med dagligvarehandlen og bagerbranchen at lægge pres på myndighederne for at få lempet reglerne.

24-01-2022 7 minutter Bageri,   Mærkning