Annonce

Annonce

Galloway-ko spiser grene i et vinterlandskab

Hvis kvæg opholder sig ude uden adgang til særligt beskyttende forhold, så skal de straks flyttes, hvis vejret bliver dårligt. Foto: Colourbox

Vær opmærksom på udegående kreaturer nu

FAGLIGT TALT: Visse kreaturer kan godt være ude i december, men de skal være vant til det, og man skal være klar til at sætte ind, når det bliver koldere.

Af: Hans Lund, kvægrådgiver i ØkologiRådgivning Danmark

Der ses stadig kreaturer på græs. Det kan være helt O.K., selv om kalenderen viser december. Men vær klar når vinteren sætter ind. Der varsles om koldere vejr i den kommende tid.

Fødevarestyrelsen retningslinjer for udegående kreaturer i vintervejr understøtter en høj dyrevelfærd og bedre sikkerhed for, hvordan reglerne overholdes hos de landmænd, der har kreaturer gående ude om vinteren.

For sundt robust kvæg med godt huld og godt hårlag, der er tilvænnet til at gå ude, stilles der, ifølge Fødevarestyrelsen præciserede retningslinjer, ikke et konkret krav om læskur eller tæt skov.

Retningslinjerne indskærper, at dyrenes tilstand danner grund for kontrollens afgørelse af forholdene om vinteren. Der skal altså være mindre fokus på et isoleret krav om læskur eller tæt skov som dyrene kan gå ind i.

Kvæg, der går ude om vinteren, skal være:

  • Robuste og være tilvænnet til at gå ude

  • Være ved godt huld og have et godt og tæt hårlag

  • Dyrene skal være rene og have adgang til et tørt leje

  • Der skal være græsdækkede arealer

  • Dyrene skal have mulighed for at finde læ i de naturlige forhold på stedet, evt. suppleret af managementtiltag

Hvis kvæg opholder sig ude uden adgang til særligt beskyttende forhold, så skal de straks flyttes, hvis vejret bliver dårligt.

Flere artikler fra samme sektion

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ