Annonce

Annonce

Kristine Dalbach står smilende på en mark omgivet af køer.

.

Holistisk afgræsning med malkekøer

VIDEO: Svanholms landbrug har de seneste tre år eksperimenteret med holistisk afgræsning for gårdens køer og kalve. I en ny video fra Økologisk Landsforening fortæller driftsleder Kristine Dalbach om erfaringerne med metoden.

Holistisk afgræsning - eller intensiv rotationsafgræsning, som metoden også kaldes i Danmark - har de senere år vakt nogen interesse blandt økologiske kvægbrugere. 

Kort fortalt handler den om at afgræsse massivt på et lille areal i kort tid og derefter give græsset en lang hvileperiode. 

Metoden kan gøre græsmarkerne mere robuste med større rodnet, fordi de ikke bliver græsset i bund, kvæget får hver dag frisk græs at æde, og den lange hvileperiode forhindrer parasitter og indvoldsorm i at opformere sig. 

Metoden indebærer, at dyrene får et nyt stykke græs hver dag – eller som på Svanholm to gange om dagen, og dermed også dagligt arbejde med at flytte hegn.

Økologiske kvægbrugere og rådgivere har i en årrække udvekslet erfaringer og samarbejdet om at udvikle metoden under danske forhold i en erfa-gruppe, der koordineres af ØkologiRådgivning Danmark, og i projekter i Økologisk Landsforening. 

Netop i disse uger afsluttes et projekt om kalve på græs uden parasitter med lovende resultater. Kalvene har græsset ’holistisk’, og forskellige måder at gøre det på er dokumenteret i bl.a. disse to videoer:

Alle tre videoer er produceret i Økologisk Landsforenings projekt Demonstration af nye økologiske løsninger II.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud