Annonce

Annonce

Mogens Jensen sidder ved et bord og taler

Økologisk Landsforening har endnu engang i en henvendelse til fødevareminister Mogens Jensen (S) og direktøren for Landbrugsstyrelsen foreslået, at Landbrugsstyrelsen igangsætter udbetalinger på 80 pct. af støtten og laver en restoverførsel, når sagsbehandlingen er færdig. Foto: Thomas Søndergaard/Play The Game

Nu skal økologitilskuddet og pleje-græstilskuddet altså udbetales

DEBAT: Økologerne har ventet på deres lønningsdag længe. Udbetalingen af det økologiske arealtilskud og pleje-græstilskuddet lader nemlig vente på sig.

Af Sybille Kyed, Landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening, og Claus Østergaard, plantechef i ØkologiRådgivning Danmark

Det har lige været lønningsdag for de fleste danskere, og det er, som regel, en god dag. Hos økologerne har vi ventet på vores lønningsdag længe. Udbetalingen af det økologiske arealtilskud og plejegræs-tilskuddet lader nemlig vente på sig. Perioden for udbetalingen begynder 1. december, men alligevel er det kun knap en tredjedel af det økologiske arealtilskud, der d.d. er udbetalt til økologerne, og plejegræs-tilskuddet har ingen set noget til endnu. Det er mange penge, som mangler i den økologiske sektor, og som også belaster de banker, der står bag økologerne. 

Landbrugsstyrelsen har forklaret, at det er it-systemerne, der svigter. Det er desværre en forklaring, som vi snart er vant til at få år efter år. Så svigtende it-systemer må betragtes som en præmis, der skal tages højde for. 

Økologisk Landsforening har derfor endnu engang i en henvendelse til fødevareminister Mogens Jensen (S) og direktøren for Landbrugsstyrelsen foreslået, at Landbrugsstyrelsen igangsætter udbetalinger på 80 pct. af støtten og laver en restoverførsel, når sagsbehandlingen er færdig. 

Det er en løsning, man bruger i Tyskland, og som Landbrugsstyrelsen nu også har brugt ved udbetaling af den direkte støtte. Der bør ikke være så meget at betænke sig på.

Det kan blive dyrt for landmændene

For landmændene er det et spørgsmål om likviditet, fordi de løbende udgifter til driften fortsætter. Der skal betales maskinstation, såsæd, forpagtningsafgift, foderindkøb, dyrlæge, renter osv. Og det kan blive dyrt, hvis kassekreditten bliver mere negativ end den aftalte grænse.

Det er en udfordrende situation for alle, både for dem, der har en robust økonomi, og for dem, som i forvejen er tvunget til en stram økonomisk styring. 

Økologisk Landsforening afventer svar på sin henvendelse til ministeriet. I dag, mandag, har der været møde i en ekspertgruppe for miljø- og økologiordninger i Landbrugsstyrelsen. På mødet fremlagde Økologisk Landsforening også sin frustration og understregede behovet for handling, og vi fremlagde vores forslag om deludbetaling. Det mødes positivt, men vi har til gode at se, hvornår der sker noget.

Dette er et debatindlæg og ikke et udtryk for redaktionens holdning. Ønsker du at skrive et debatindlæg til Økologisk så send det til hhk@okologi.dk. Navn og profession skal oplyses. Vi forbeholder os retten til at redigere i rubrik, manchet og mellemrubrik samt at rette sproglige fejl.

Flere artikler fra samme sektion

Flere økologer kan se frem til tilskud til ny teknologi

Der er stor efterspørgsel på tilskud til ny teknologi, og nu afsætter fødevareministeren ekstra penge til Økologisk investeringsstøtte i 2021. Derudover får ansøgerne et halvt år ekstra til at afslutte deres projekt.

02-12-2021 2 minutter Tilskud

Snart bliver engelske landmænd belønnet for at passe på deres jord

Engelske landmænd vil fra 2022 modtage betaling, hvis de aktivt værner om jordens frugtbarhed og sundhed. Flere naturorganisationer er dog skuffede over ordningen.

02-12-2021 4 minutter Udland,   Politik,   Jordfrugtbarhed

Ny kampagne skal gøre det nemt at spise grønnere i januar

I januar 2022 sætter Dansk Vegetarisk Forening for første gang den landsdækkende kampagne Grøn Januar i gang. Grøn Januar har deltagelse af flere store kæder og skal sætte fokus på at spise grønnere ved at synliggøre udbuddet af veganske muligheder i landets butikker samt på spisesteder og i kantiner.

02-12-2021 4 minutter Forbrug,   Detailhandel,   Plantebaserede fødevarer