Annonce

Annonce

Et flag med Ø-mærket vajrer i Aarhus.

Finansloven 2021 har afsat 20 mio. kr. årligt de næste fire år til Fonden for Økologisk Landbrug samt 25 mio. kr. årligt de næste fire år til bl.a. omlægning i køkkenerne. Foto: Økologisk Landsforening

Bekymringen blev gjort til skamme: Økologi får solidt aftryk i finansloven

Økologisk Landsforening var bekymret på økologiens vegne, da regeringen fremlagde sit finanslovsudspil i august. Bekymringen er nu vendt til begejstring.

Det så småt ud med de økologiske ambitioner, da regeringen i august fremlagde sit finanslovsudspil. Situationen er imidlertid en noget anden, efter at den endelige finanslov for 2021 er blevet indgået mellem regeringen, Alternativet, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre.

Her er nemlig afsat 20 mio. kr. årligt de næste fire år til Fonden for Økologisk Landbrug samt 25 mio. kr. årligt i en lige så lang periode til køkkenomlægning, innovation mv. Hvad pengene helt konkret skal gå til, bliver udmøntet i en senere aftale.

"Regeringen og dens støttepartier viser, at de ser økologi som en vigtig del af fremtidens landbrugs- og fødevaresystem i Danmark. Det er glædeligt og nødvendigt, hvis vi skal nå det fælles mål om at fordoble økologien i Danmark inden 2030 og dermed skabe en langt mere bæredygtig fødevareproduktion," siger Helle Borup Friberg, direktør i Økologisk Landsforening (ØL).

Der er behov for større stabilitet for at have det rette grundlag for forskning og udvikling

— Per Kølster, formand for ØL

ØL's formand, Per Kølster, minder om, at investeringerne i økologien er nødvendig, hvis den skal blive et konkurrencedygtigt alternativ til det konventionelle landbrug, som man i forvejen har investeret i gennem årtier.

"Forskningsbevillinger skal blive flerårige, som de var tidligere, og der er behov for større stabilitet for at have det rette grundlag for forskning og udvikling," siger han.

Foreningens landbrugs- og fødevarepolitiske chef, Sybille Kyed, er enig og tilføjer, at investeringerne også er vigtige, fordi kravene og udfordringerne kun vil stige i fremtiden.

"Økologi viser vej til mere natur i det åbne land, dyrevelfærd, rent drikkevand, lavere klimaaftryk, og mere grønt og mindre madspild i køkkenerne, men der skal fortsat investeres. Krav og udfordringer stiger og økologi er forsat kun i sin teenageår. Økologi kan komme til at levere endnu bedre med stærke ambitioner," siger Sybille Kyed.

Enhedslisten havde på forhånd meldt ud, at den agtede at øge bevillingerne til økologien, efter at regeringen var kommet med sit udspil, der blev betegnet som "meget skuffende" af Enhedslistens fødevareordfører, Søren Egge Rasmussen. Han kunne derfor med tilfredshed tweete om resultatet, da aftalen var i hus.

Flere artikler fra samme sektion

Klimarådet anbefaler at udtage et landbrugsareal på Sjællands størrelse - så når vi vores mål

Staten skal hurtigt udpege målrettede arealer, der løser flere bæredygtighedsproblemer i et hug, fordi det vil udløse en synergieffekt - men det kræver en bedre politisk koordinering af arealanvendelsen.

23-04-2024 8 minutter Politik,   Natur,   Biodiversitet,   Klima,   Miljø

EU-Kommissionen trækkes i retten for løftebrud på dyrevelfærdsområdet

Et borgerinitiativ, som skulle bringe landbrugets dyr ud af burene så længe ud til at blive hørt af EU-Kommissionen. Nu har en gruppe dyreforkæmpere imidlertid lagt sag an mod kommissionen og anklaget den for at bryde sit løfte om at udfase og forbyde bure i landbruget.

19-04-2024 3 minutter EU,   Dyrevelfærd

Folketinget øremærker flere millioner til økologi

Et politisk flertal har netop fordelt ca. fem mia. kr. til indsatser for natur, klima og havmiljø - heriblandt er flere millioner øremærket økologien.

15-04-2024 3 minutter Politik