Annonce

Annonce

Et flag med Ø-mærket vajrer i Aarhus.

Finansloven 2021 har afsat 20 mio. kr. årligt de næste fire år til Fonden for Økologisk Landbrug samt 25 mio. kr. årligt de næste fire år til bl.a. omlægning i køkkenerne. Foto: Økologisk Landsforening

Bekymringen blev gjort til skamme: Økologi får solidt aftryk i finansloven

Økologisk Landsforening var bekymret på økologiens vegne, da regeringen fremlagde sit finanslovsudspil i august. Bekymringen er nu vendt til begejstring.

Det så småt ud med de økologiske ambitioner, da regeringen i august fremlagde sit finanslovsudspil. Situationen er imidlertid en noget anden, efter at den endelige finanslov for 2021 er blevet indgået mellem regeringen, Alternativet, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre.

Her er nemlig afsat 20 mio. kr. årligt de næste fire år til Fonden for Økologisk Landbrug samt 25 mio. kr. årligt i en lige så lang periode til køkkenomlægning, innovation mv. Hvad pengene helt konkret skal gå til, bliver udmøntet i en senere aftale.

"Regeringen og dens støttepartier viser, at de ser økologi som en vigtig del af fremtidens landbrugs- og fødevaresystem i Danmark. Det er glædeligt og nødvendigt, hvis vi skal nå det fælles mål om at fordoble økologien i Danmark inden 2030 og dermed skabe en langt mere bæredygtig fødevareproduktion," siger Helle Borup Friberg, direktør i Økologisk Landsforening (ØL).

Der er behov for større stabilitet for at have det rette grundlag for forskning og udvikling

— Per Kølster, formand for ØL

ØL's formand, Per Kølster, minder om, at investeringerne i økologien er nødvendig, hvis den skal blive et konkurrencedygtigt alternativ til det konventionelle landbrug, som man i forvejen har investeret i gennem årtier.

"Forskningsbevillinger skal blive flerårige, som de var tidligere, og der er behov for større stabilitet for at have det rette grundlag for forskning og udvikling," siger han.

Foreningens landbrugs- og fødevarepolitiske chef, Sybille Kyed, er enig og tilføjer, at investeringerne også er vigtige, fordi kravene og udfordringerne kun vil stige i fremtiden.

"Økologi viser vej til mere natur i det åbne land, dyrevelfærd, rent drikkevand, lavere klimaaftryk, og mere grønt og mindre madspild i køkkenerne, men der skal fortsat investeres. Krav og udfordringer stiger og økologi er forsat kun i sin teenageår. Økologi kan komme til at levere endnu bedre med stærke ambitioner," siger Sybille Kyed.

Enhedslisten havde på forhånd meldt ud, at den agtede at øge bevillingerne til økologien, efter at regeringen var kommet med sit udspil, der blev betegnet som "meget skuffende" af Enhedslistens fødevareordfører, Søren Egge Rasmussen. Han kunne derfor med tilfredshed tweete om resultatet, da aftalen var i hus.

Flere artikler fra samme sektion

Støttepartier vil have stoppet, at statslige midler går til at fremme kødforbruget

Der skal ikke længere bruges offentlige midler på at markedsføre animalske fødevarer gennem landbrugets fonde, hvis det står til regeringens støttepartier.

19-01-2022 2 minutter Politik,   Forbrug

Forskere går i rette med benægtere: Biodiversiteten ér i krise

Et nyt studie har beregnet, at den 6. masseudryddelse sandsynligvis er påbegyndt og er forårsaget af mennesket. Forskerne påviser også, hvordan skeptikere i årevis har forsøgt at skabe tvivl om, hvorvidt der overhovedet ér en biodiversitetskrise.

19-01-2022 5 minutter Biodiversitet,   Forskning

Rasmus Prehn afviser obligatorisk klimamærke

Regeringen undersøger mulighederne for et frivilligt klimamærke på fødevarer, men udelukker, at det kan blive obligatorisk.

19-01-2022 2 minutter Forbrug,   Politik,   Klima