Annonce

Annonce

Asger Christensen EU-parlamentariker for Venstre taler i en mikrofon

Venstres EU-politiker Asger Christensen mener, at EU's landbrugsstøtte bør ændres, så en landmand ikke bliver straffet økonomisk for at tage et stykke af sit dyrkningsareal ud for at give mere plads til naturen. Foto: Jens Astrup/flickr/CC-BY-NC-ND-2.0

Dansk EU-politiker ønsker grøn reform af landbrugsstøtten

Økologisk Landsforenings model til en ændring af EU's landbrugsstøtte møder opbakning fra Asger Christensen, der mener, at den gavner klimaet og miljøet.

Der er behov for at ændre på reglerne for landbrugsstøtten, mener Asger Christensen, der selv er landmand og samtidig dansk EU-parlamentariker for Venstre.

I et debatindlæg på Miljø & Klima slår han således et slag for den såkaldte bruttoarealmodel, der går ud på, at en landmand ikke mister arealstøtte, hvis han udlægger dele af sit areal til natur, i modsætning til den nuværende støttemodel, som kun giver tilskud til det aktive landbrugsareal.

Asger Christensen nævner, at Fødevareministeriet har bekræftet, at bruttoarealmodellen vil være godt for både biodiversitet, klima og miljø - og endda statskassen, fordi den er mindre administrativt tung.

Han oplever imidlertid en vis modstand fra sine østeuropæiske kolleger, der frygter, at modellen vil blive misbrugt i deres hjemlande.

“For at imødekomme den udfordring skal det selvfølgelig begrænses, hvor stor en del af sit markareal den enkelte landmænd kan få støtte for, hvis det ikke bruges til at opdyrke fødevarer. Trods kritikken taler kampen for klima og biodiversitet for en bruttoarealmodel. Mit arbejde for at få udbredt opbakning til modellen har heldigvis båret frugt og blandt andre overbevist flere af mine kolleger i parlamentet,” skriver Asger Christensen.

Et bredt flertal i Folketinget har allerede givet fødevareminister Mogens Jensen (S) mandat til at promovere bruttoarealmodellen i EU-Rådet.

“Reformen vil uden tvivl resultere i en langt grønnere landbrugspolitik. I Danmark producerer vi allerede nogle af de mest klimavenlige fødevarer i verden, men vi skal blive endnu bedre – og andre europæiske lande, som halter bagud, skal op på dansk niveau. Præcis derfor skal vi støtte landmænd i hele EU i at styrke omstillingen,” skriver Asger Christensen.

Konceptet om bruttoarealmodellen stammer fra Økologisk Landsforening, der har arbejdet for den i mere end et årti. I 2015 foreslog foreningen modellen i forbindelse med de danske forberedelser til en ny, fælles europæisk landbrugspolitik (CAP).

Flere artikler fra samme sektion

EU-politikere enige om at forlænge CAP'en

Forhandlingerne trækker ud, så politikerne er blevet enige om at forlænge den nuværende CAP - EU's fælles landbrugspolitik - med to år.

01-07-2020 1 minutter CAP,   EU,   Politik,   Tilskud

Fødevareminister: Vi kan godt betale nogle få ører mere for vores kød

Ny rapport fra Københavns Universitet viser, at brug af ansvarlig og afskovningsfri soja kun vil gøre kød- og mejeriprodukter marginalt dyrere end alternativet.

29-06-2020 2 minutter Foder,   Bæredygtighed

Økologisk Landsforening får million-bevilling til skovlandbrugsprojekt

Sammen med 10 partnere har ØL fået tilsagn til at gennemføre et fireårigt projekt, hvis formål er at fremme skovlandbrug i det danske landbrug.

26-06-2020 3 minutter Skovlandbrug,   Økologisk Landsforening