Annonce

Annonce

Asger Christensen EU-parlamentariker for Venstre taler i en mikrofon

Venstres EU-politiker Asger Christensen mener, at EU's landbrugsstøtte bør ændres, så en landmand ikke bliver straffet økonomisk for at tage et stykke af sit dyrkningsareal ud for at give mere plads til naturen. Foto: Jens Astrup/flickr/CC-BY-NC-ND-2.0

Dansk EU-politiker ønsker grøn reform af landbrugsstøtten

Økologisk Landsforenings model til en ændring af EU's landbrugsstøtte møder opbakning fra Asger Christensen, der mener, at den gavner klimaet og miljøet.

Der er behov for at ændre på reglerne for landbrugsstøtten, mener Asger Christensen, der selv er landmand og samtidig dansk EU-parlamentariker for Venstre.

I et debatindlæg på Miljø & Klima slår han således et slag for den såkaldte bruttoarealmodel, der går ud på, at en landmand ikke mister arealstøtte, hvis han udlægger dele af sit areal til natur, i modsætning til den nuværende støttemodel, som kun giver tilskud til det aktive landbrugsareal.

Asger Christensen nævner, at Fødevareministeriet har bekræftet, at bruttoarealmodellen vil være godt for både biodiversitet, klima og miljø - og endda statskassen, fordi den er mindre administrativt tung.

Han oplever imidlertid en vis modstand fra sine østeuropæiske kolleger, der frygter, at modellen vil blive misbrugt i deres hjemlande.

“For at imødekomme den udfordring skal det selvfølgelig begrænses, hvor stor en del af sit markareal den enkelte landmænd kan få støtte for, hvis det ikke bruges til at opdyrke fødevarer. Trods kritikken taler kampen for klima og biodiversitet for en bruttoarealmodel. Mit arbejde for at få udbredt opbakning til modellen har heldigvis båret frugt og blandt andre overbevist flere af mine kolleger i parlamentet,” skriver Asger Christensen.

Et bredt flertal i Folketinget har allerede givet fødevareminister Mogens Jensen (S) mandat til at promovere bruttoarealmodellen i EU-Rådet.

“Reformen vil uden tvivl resultere i en langt grønnere landbrugspolitik. I Danmark producerer vi allerede nogle af de mest klimavenlige fødevarer i verden, men vi skal blive endnu bedre – og andre europæiske lande, som halter bagud, skal op på dansk niveau. Præcis derfor skal vi støtte landmænd i hele EU i at styrke omstillingen,” skriver Asger Christensen.

Konceptet om bruttoarealmodellen stammer fra Økologisk Landsforening, der har arbejdet for den i mere end et årti. I 2015 foreslog foreningen modellen i forbindelse med de danske forberedelser til en ny, fælles europæisk landbrugspolitik (CAP).

Flere artikler fra samme sektion

Rapport: Økologi kan hjælpe Danmark med at leve op til FN's verdensmål

En ny rapport, der skal vise, hvordan Danmark konkret kan leve op til FN's 17 verdensmål, peger på økologi som et af værktøjerne.

30-09-2020 3 minutter Bæredygtighed

Politikere vil gøre økologi billigere

Det nystiftede parti Frie Grønne, som inkluderer flere nuværende folketingspolitikere, ønsker både mere støtte til økologi og en afgiftsreform, som understøtter det økologiske forbrug.

30-09-2020 1 minutter Politik

Professor er bekymret over pesticidforbruget

Professor Erik Arvin advarer om, at pesticidforbruget er ved at sætte det rene grundvand over styr. Dansk Planteværn afviser bekymringen.

29-09-2020 4 minutter Pesticider