Annonce

Biogasanlæg ved vejen

"Når der bygges biogasanlæg, er det en kamp at sikre linjer, der kan servicere økologer," mener ØL's formand, Per Kølster. Foto: Colourbox

Fælles forslag skal bremse konventionelt input i økologien

GF 2019: Mere økologisk biogas og samarbejde skal sikre at økologi bliver fri for konventionelt input.

Det er et stort ønske i Økologisk Landsforening at udfase brugen af konventionel gylle og konventionel halm i det økologiske landbrug. Det fremgår af formand Per Kølsters beretning på foreningens generalforsamling, der finder sted fredag,

”Her i februar lancerede Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarer et fælles forslag til ny praksis for indkøb af gødning og -strøhalm. Det er en fortsættelse af mange års diskussioner og målet fra 2008 om helt at indfase økologisk gødning og halm, og dermed udfase konventionel husdyrgødning og halm. Hvor gerne vi end ville nå dette mål, så må vi erkende at gjorde vi det over night, ville det trække gulvtæppet væk under en stor del af dagens økologer,” siger Per Kølster.

Cirkulær økonomi fylder mere

Det fælles forslag skal fremme motivationen til at efterspørge næringsstoffer, der stammer fra recirkulerede gødningskilder og restprodukter, for eksempel via biogas. Og så ønsker Økologisk Landsforening med forslaget at fremme dyrkningen af kløvergræs og andre kvælstoffikserende afgrøder i sædskifterne.

”Sammen med Landbrug og Fødevarer har vi indledt dialog med Landbrugsstyrelsen om forslaget og håber, at den nye praksis kan indføres fra gødningsåret 2021/2022,” siger Per Kølster.

Han understreger, at den cirkulære økonomi fylder mere og mere i vores omverden, og at foreningen derfor skal kende sig besøgelsestid:

”Når der bygges biogasanlæg, er det en kamp at sikre linjer, der kan servicere økologer. Lige nu er der lagt op til at lukke eksisterende støtteordninger 1. januar. Vi har for to uger siden skrevet til folketingets Energi- Forsynings og Klimaudvalg, med opfordring til at tage beslutningen op til fornyet diskussion. Vi har samtidig et aftalt møde i energiministeriet om emnet."

Flere artikler fra samme sektion

Økologien banker på døren til landets gymnasier

En ny hjemmeside skal hjælpe elever på landets gymnasier med at lære mere om, hvad økologi egentlig går ud på.

20-03-2019 2 minutter Uddannelse

"Vi er nødt til at se på både produktionen og forbruget af mad. Vi er nødt til at gøre alt"

Hvor er paradigmeskiftet, og hvorfor er tilbudsavisen fyldt med kød? lød spørgsmålene til fødevarebranchen, efter at forskere på en klimakonference havde understreget behovet for gennemgribende ændringer.

20-03-2019 8 minutter Klima & energi

Regeringen lægger klimamærket i skuffen

Klimamærket på fødevarer bliver alligevel ikke til noget i denne omgang, selvom regeringen havde ønsket det.

19-03-2019 2 minutter Klima & energiPolitikDetailhandel