Annonce

Annonce

En traktor kører oven på en bunke nyslået græs

De politiske forhandlinger om klimatiltagene i landbruget finder først sted efter sommerferien. Foto: Colourbox

Landbruget må vente i spænding til efteråret

Klimaforhandlingerne om landbruget finder først sted senere på året. Lige nu er politikernes fokus på andre sektorer.

Først på den anden side af sommerferien går forhandlingerne om klimakravene til landbruget i gang. I disse dage er fokus nemlig på affaldssektoren samt energi- og byggebranchen.

Dermed må landbrugssektoren vente til efteråret med at se, hvilke klimakrav der stilles, for at sektoren kan leve op til de danske målsætninger på området. Det skriver energiwatch.dk.

Danish Crowns topchef og formanden for Klimapartnerskabet for Fødevarer og Landbrug, Jais Valeur, forventer en massiv opgave forude.

“For det første er det vigtigt at pointere, at vi i fødevareklyngen er den næststørste udleder af CO2 efter energisektoren, og med de tiltag, der er i den sektor, så nærmer vi os en situation, hvor landbrug og fødevarer er den største nettoudleder af CO2. Det er en vigtig præmis at anerkende. Det er stort og svært,” siger han til energiwatch.dk.

Efter mærkbare reduktioner i 1990’erne er landbrugets udledninger de seneste 10-15 år stagneret. I EU står landbruget for 17 pct. af den samlede udledning, men fra 2005-2018 har sektoren kun formået at reducere sin udledning med én pct. 

I Danmark er reduktionen også mere eller mindre fraværende: I 2008 udledte landbruget 10,7 mio. ton CO2-ækvivalenter, mens det i 2017 blot var faldet til 10,6 mio. ton.

Klimapartnerskabet for Fødevarer og Landbrug har i en rapport udgivet tidligere i år fundet forslag til reduktioner på 62 pct. frem mod 2030 og med et potentiale til reduktioner på 72 pct.

Både Klimarådet og professor Jørgen E. Olesen fra Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet tvivler dog på anbefalingernes reduktionspotentiale.

Klimarådet mener, at partnerskabets forslag er dyre og tvivler på effekten af flere af tiltagene. Jørgen E. Olesen finder partnerskabets målsætninger urealistiske.

“Det kan godt være, at man kan regne sig frem til det i princippet, men der er langt fra dét og så til virkeligheden,” sagde han til Økologisk Nu i maj om rapportens beregninger.

Flere artikler fra samme sektion

De Konservative efterlyser klimamærkning af fødevarer

Selv om det er både dyrt og kompliceret at beregne, hvad klimaaftrykket er for vores madvarer, mener ordfører fra De Konservative, at det er på tide, at Danmark indfører en klimamærkning.

28-07-2020 1 minutter Klima

Ulovlige pesticider får grønt lys af myndighederne

Trods forbud bliver ulovlige pesticider stadig brugt, fordi myndighederne giver dispensationer. Systemet bliver misbrugt, lyder kritikken.

08-07-2020 3 minutter Pesticider

Regeringen flytter 200 mio. kr. over i grøn pulje til landbruget

Regeringen har overført EU-midler til grønne tiltag - men den kunne faktisk have overført mere end dobbelt så meget.

08-07-2020 4 minutter Tilskud