Annonce

Annonce

Et nærbillede af en humlebi

Humlebien Bombus terrestris får ødelagt sin døgnrytme, når den eksponeres for imidacloprid - verdens mest udbredte insektgift. Foto: Don Home/Wikimedia Commons/CC-BY 4.0

Kontroversielt pesticid smadrer biers søvnrytme

Ny forskning viser, at realistiske doser af neonikotinoider vender op og ned på insekters døgnrytme. Insektgiftene er egentlig forbudt i EU, men bruges stadig pga. dispensationer.

Hvis bier ikke kan finde ud af at indsamle føde ved daggry, hvor der er mest nektar og pollen, vil det begrænse mængden af føde, de kan samle, og det betyder, at kolonien producerer færre bier.

Derfor er det kritisk, når biernes døgnrytme vendes rundt, og det er nøjagtig, hvad der sker, når de eksponeres for imidacloprid - verdens mest udbredte insektgift.

I to nye studier har forskere eksponeret insekter for realistiske doser af en række insektgifte - de såkaldte neonikotinoider. I det ene studie udsatte de humlebier - Bombus terrestris - for realistiske doser af imidacloprid og observerede herefter, hvordan bierne i højere grad begyndte at indsamle føde om natten og sove om dagen. De var desuden mere inaktive, idet de var på færre ture end normalt.

Det ændrede søvnmønster har også konsekvenser for deres kommunikation, idet de bruger solens position til at navigere efter, så de kan få sværere ved at finde frem til områder med de bedste fødemuligheder og kommunikere det videre til deres artsfæller.

"Det er vigtigt at vide, hvad tid på dagen, det er, for at kunne være vågen og indsamle føde, og det ser ud til, at de udsatte insekter ikke var i stand til at sove. Vi ved, at en god søvn er vigtig for insekter, ligesom det er for mennesker, for deres sundhed og evne til at forme vedvarende minder," siger dr. James Hodge, seniorforfatter til studierne, i en pressemeddelelse.

Negative påvirkninger på frugtfluer

I det andet studie undersøgte forskerne neonikotinoidernes effekt på fluen Drosophila og udsatte dem for realistiske doser af hhv. imidacloprid, thiacloprid, clothianidin og thiamethoxam. Forsøgene viste bl.a. tegn på nedsat levetid i forhold til kontrolgruppen af fluer. Mest markant var effekten af clothianidin, der næsten halverede levetiden: fra kontrolgruppens 49 dage til blot 28 dage. Også fluernes søvnmønster blev påvirket negativt efter eksponering.

Tre af de fire neoniks - undtaget var thiacloprid - påvirkede desuden hukommelsen negativt.

"De neonikotinoider, vi testede, havde en markant påvirkning på mængden af søvn hos både fluer og bier. Hvis et insekt bliver eksponeret for en mængde, det er muligt at blive eksponeret for på et landbrug, hvor pesticidet er blevet benyttet, sov det mindre, og dets daglige adfærdsrytme blev slået ud af kurs i forhold til den normale 24-timers cyklus," forklarer dr. Kiah Tasman, hovedforfatter til studierne i pressemeddelelsen.

De fire neonikotinoider er alle blevet forbudt i EU, men en afdækning af har vist, at flere EU-lande, heriblandt Danmark, siden da har givet dispensation til brugen af midlerne.

I en kronik, hun har forfattet på det videnskabelige medie The Conversation, advarer hun mod at fortsætte tendensen med at give dispensation til brugen af de forbudte neonikotinoider. Advarslen kommer efter, at den britiske regering efter brexit har givet tilladelse til "nødbrug" af thiamethoxam.

"Humlebier er ligesom honningbier og andre bier vigtige pollenspreder for 84 pct. af afgrøderne og 80 pct. af de vilde blomster i Europa. Neonikotinoider udgør en seriøs trussel ikke kun mod sundheden for disse vilde pollenspredende insekter, men også landbruget og de økosystemer, der afhænger af dem. Som en forsker, der studerer effekterne af disse kemikalier, håber jeg, at den nødbrug, der for nylig blev tilladt af den britiske regering ikke er et tegn på værre ting forude."

Studierne 'Neonicotinoids disrupt memory, circadian behaviour and sleep' og 'The Neonicotinoid Insecticide Imidacloprid Disrupts Bumblebee Foraging Rhythms and Sleep' er publiceret i hhv. Scientific Reports og iScience.

Flere artikler fra samme sektion

Flere økologer kan se frem til tilskud til ny teknologi

Der er stor efterspørgsel på tilskud til ny teknologi, og nu afsætter fødevareministeren ekstra penge til Økologisk investeringsstøtte i 2021. Derudover får ansøgerne et halvt år ekstra til at afslutte deres projekt.

02-12-2021 2 minutter Tilskud

Snart bliver engelske landmænd belønnet for at passe på deres jord

Engelske landmænd vil fra 2022 modtage betaling, hvis de aktivt værner om jordens frugtbarhed og sundhed. Flere naturorganisationer er dog skuffede over ordningen.

02-12-2021 4 minutter Udland,   Politik,   Jordfrugtbarhed

Ny kampagne skal gøre det nemt at spise grønnere i januar

I januar 2022 sætter Dansk Vegetarisk Forening for første gang den landsdækkende kampagne Grøn Januar i gang. Grøn Januar har deltagelse af flere store kæder og skal sætte fokus på at spise grønnere ved at synliggøre udbuddet af veganske muligheder i landets butikker samt på spisesteder og i kantiner.

02-12-2021 4 minutter Forbrug,   Detailhandel,   Plantebaserede fødevarer