Annonce

Annonce

Ret med bælgfrugter anrettet i tallerkner

Hahnemanns Køkken serverede sit bud på, hvordan danske bælgfrugter kan indgå i maden, og nu er det op til landets opskriftudviklere og madpubliciste at definere en ny forståelse for, hvilken rolle de klimavenlige råvarer skal spille i fremtidens kost. Foto: Molly Grønberg

Bælgfrugt inspiration til danske gastronomer

Danske økologiske bælgfrugter er for længst høstet på marken. Nu er tiden kommet til, at de, som udvikler fremtidens opskrifter, skal høste inspiration til, hvordan bønner, ærter og linser kommer til at spille en større rolle fremover.

Økologisk Landsforening samlede forleden godt 40 opskriftudviklere, madpublicister og andre madprofessionelle til et inspirationsarrangement hos Hahnemanns Køkken i København, hvor de økologiske, danske bælgfrugter spillede hovedrollen.

”Vi oplever en stor interesse fra de madprofessionelle, som er vigtige aktører, når de danske økologiske bælgfrugter skal ud på markedet. Det er dem, som går forrest og inspirerer forbrugerne, men det er også dem, som skal være med til at definere en ny forståelse for, hvordan vi i fremtiden skal lave mad,” siger Niclas Klixbüll, der er projektleder i Økologisk Landsforening.

Til arrangementet deltog blandt andre professor, Ole G. Mouritsen, som pointerede, at hvis danskerne skal spise mere plantebaseret, er det vigtigt, at der udvikles retter som ikke kun er grønne, men som også vægter velsmag. Han fremhævede bl.a. umami, som særdeles vigtig for, at danskerne tager det plantebaserede køkken til sig.

Derudover var Astrid Søborg fra Pure Dansk og Ditte Tranberg fra Linser for Livet på podiet for at fortælle deres historier om, hvordan de har begyndt både dyrkning og produktion af danske linser, bønner og ærter. Deltagerne fik desuden en frisk rapport fra de danske marker, da Jesper Fog-Petersen, økologikonsulent fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug fortalte om de forskellige bælgfrugt-sorter og deres egenskaber.

”Vi har en stor forventning til, at danske økologiske bælgfrugter spiller en endnu større rolle i professionelle og private køkkener fremadrettet. Der udvikles konstant og med et arrangement, som dette kommer der nye muligheder og opskrifter til. Projektet fortsætter i 2022, hvor det, udover at arbejde med et øget forbrugerkendskab, især vil have fokus på introduktionen og integreringen af danske økologiske bælgfrugter i professionelle køkkener,” siger Niclas Klixbüll.

Flere artikler fra samme sektion

Flest sanktioner til gårdsalg af æg

Fødevarestyrelsen har været på stikprøvekontrol hos 198 producenter og æg-pakkerier, der sælger direkte til forbrugere eller lokale butikker. I 9 pct. af besøgene førte kontrollerne til sanktioner.

25-04-2024 2 minutter Kontrol,   Gårdbutikker & direkte salg

Nu kommer der pant på de tyske dåser

EU-parlamentet har i dag vedtaget nye regler som betyder, at der fra 2029 skal opkræves dåsepant i de europæiske lande, hvilket formentlig vil begrænse forureningen med dåser i den danske natur.

24-04-2024 3 minutter Emballage

Danske servicestationer udfaser turbokyllinger

Dyreværnsorganisationen Anima roser danske servicestationer for at gå foran med dyrevelfærden ved at skærpe kravene til produktionsforholdene for slagtekyllinger.

24-04-2024 3 minutter Dyrevelfærd