Annonce

Annonce

En kunde handler økologiske frostvarer i en butik

Det har endnu ikke været muligt for forskere at dokumentere, at en økologisk kost er bedre for folkesundheden end konventionelle fødevarer, men det kan en ny metode måske ændre på. Foto: Økologisk Landsforening

Forsker foreslår metode til at fastslå, om økologi er sundere eller ej

Et nyt pilotstudie foreslår en metode til at kunne dokumentere, om økologi er sundere end konventionel mad. Hidtidige studier er påvirket af for mange faktorer.

Det er en kompliceret opgave for forskere at dokumentere, om det er sundere at spise økologisk end konventionel mad. Årsagen er, at mange faktorer kan spille ind på resultatet. 

For selvom studier har vist en sammenhæng mellem forbruget af økologiske fødevarer og en lavere risiko for visse kræftformer, diabetes og fødselsdefekter, kan effekten ikke nødvendigvis tilskrives økologien, da økologiske forbrugere i forvejen har en tendens til generelt at leve sundere end øvrige forbrugere.

På baggrund af et nyt pilotstudie fra USA foreslår Cynthia Curl, forsker i miljø- og sundhedsstudier ved Boise State University, hvordan man muligvis kan fjerne de fleste af de forstyrrende faktorer, når man vil undersøge økologiens potentielle sundhedseffekter.

I studiet indgik 20 gravide kvinder, der alle udelukkende spiste konventionelle fødevarer. De blev inddelt i to grupper og fik tildelt et fast supplement af frugt og grønt i to trimestre. Den ene gruppe økologisk frugt og grønt, mens den anden fik konventionelle varianter. Ud over det skulle de alle fortsætte med at spise, som de normalt gjorde.

Forskerne indsamlede ugentlig urinprøver fra kvinderne og fandt en signifikant forskel i mængden af pesticidrester: De kvinder, der havde fået et supplement af økologisk frugt og grønt havde væsentligt færre rester i urinen end den anden gruppe.

“Selv med blot en delvis kostændring så vi en signifikant forandring i pesticideksponeringen blandt de to grupper. Vi tror, at dette studie viser, at et langvarigt økologisk kostforsøg kan udføres på en måde, der er effektiv, realistisk og mulig,” skriver Cynthia Curl i en kronik på det videnskabelige medie The Conversation.

Det næste skridt vil ifølge Cynthia Curl være, at man udfører et lignende studie i større skala; både med væsentligt flere forsøgspersoner og over en endnu længere periode.

Et sådant studie vil godt nok være dyrt, men samtidig brugbart, vurderer Helle Raun Andersen, forsker og lektor i miljømedicin ved Syddansk Universitet.

“Problemet med det er, hvis man skal give gravide kvinder økologiske fødevarer tilstrækkeligt længe og have tilstrækkeligt mange med i forsøget. Det vil koste mange millioner kroner, og der er ingen idé i at gøre det i mindre skala, for så risikerer man at lave studier, der ikke har tilstrækkelig statistisk styrke og derfor kan give et fejlagtigt billede,” siger Helle Raun Andersen til Okologisk.nu.

Cynthia Curl mener, at det økologiske marked nu er så stort, at det berettiger en større undersøgelse af effekterne.

“Offentligheden er tilstrækkeligt interesseret i spørgsmålet, det økologiske marked er stort nok, og observationsstudier er tankevækkende nok til at retfærdiggøre et sådant studie. Lige nu ved vi ikke, om en økologisk kost styrker sundheden, men baseret på vores seneste forskning, tror jeg, at vi kan finde ud af det.”

Flere artikler fra samme sektion

Nyt tv-koncept: Spis dit kæledyr eller bliv vegetar

Et socialt eksperiment ønsker at få folk til at tænke mere over dyrets vej fra marken til middagsbordet.

17-10-2019 3 minutter DyrevelfærdForbrug

Den plantebaserede trend er godt nyt for økologien

En analyse peger på, at tendensen mod en mere plantebaseret kost er med til at drive den økologiske vækst.

17-10-2019 1 minutter ForbrugUdlandDetailhandel

De unge hiver gerne flere penge op af lommen, hvis varen er økologisk

De yngre forbrugeres bevidsthed om miljøudfordringer kan være godt for økologiens fremtid, lyder det fra en analytiker.

17-10-2019 3 minutter ForbrugDetailhandelUdland