Annonce

Annonce

Søren Bilstrup i høstklar kornmark.

Søren Bilstrup har selv overvejet at dyrke bælgfrugter til konsum, men det har ikke umiddelbart passet ind i markplanen, hvor også bælgsæd til foder indgår. Foto: Karen Munk Nielsen

Økologisk planteavler: »Jeg forstår faktisk ikke, hvad der foregår i befolkningen«

Økolog Søren Bilstrup forstår ikke, hvorfor der ikke er kommet mere gang i salget af bælgfrugter til konsum. Han tror fortsat på, at landbruget kan levere, hvis forbrugerne vil købe produkterne.

Ifølge den første måling fra Voxmeter efter valgudskrivelsen rangerer miljø og klima som vælgernes vigtigste mærkesag. Alligevel går det trægt med salget af bælgfrugter til konsum, der ellers anses som mere klimavenlige end mange andre fødevarer. Fra landbruget lyder det, at danske landmænd kan levere, hvis forbrugerne ønsker det.

»Jeg tror på, at de danske landmænd kan levere på det her, men det kræver jo, at forbrugerne køber det,« siger Søren Bilstrup, der er økologisk planteavler ved Spøttrup med godt 600 ha i markplanen. Han er derudover forperson for planteavlsudvalget i Økologisk Landsforening.

Han forstår ikke, hvordan klima kan fylde så meget i debatten, men tilsyneladende ikke gør det i samme grad i indkøbskurven.

»Det er jo fem år siden, at landbrugsbranchen begyndte at have meget fokus på bælgfrugter til konsum. Hvis vi ser bort fra de lidt større mængder, som enkelte fødevareproducenter efterspørger, så er det stadig enmandshære rundt omkring, der producerer bælgfrugter til konsum. Det undrer mig, at det ikke går hurtigere,« siger han og uddyber:

»Jeg forstår faktisk ikke, hvad der foregår i befolkningen. Klima fylder meget i valgkampen, og folk er optagede af klima. Måske er det nogle få, der råber højt, uden at den brede befolkning er med. Det er endda billigere at købe bønner end kød – det er i hvert fald billigere at lave – og det er bedre for klimaet.«

Han har selv overvejet at dyrke bælgfrugter til konsum, men det har ikke umiddelbart passet ind i markplanen, hvor også bælgsæd til foder indgår.

Han er ikke afvisende over for det, men han så gerne, at forbrugerne tog bælgfrugterne mere til sig – ikke mindst de danske bælgfrugter.

»Det nytter heller ikke noget at straffe kødproducenter og så købe kikærter fra Mellemøsten,« mener han.

Sammenligner med hamp

Søren Bilstrup sammenligner markedet for bælgfrugter til konsum med markedet for hampefrø til konsum, og han dyrker også selv hamp.

»Hamp er en proteinrig konsum­afgrøde ligesom bælgfrugter og bliver nogle gange betegnet som en superfood, så på den måde er det måske samme klientel, der er aftager. Alligevel går det heller ikke så stærkt, og det appellerer muligvis lidt bredere end bælgfrugter, fordi det samtidig kan bruges til olie,« siger han.

Ifølge Landbrugsstyrelsens statistik over økologiske jordbrugsbedrifter blev der i 2021 indberettet 355 ha med hamp ud af det samlede areal på 2,6 mio. ha, der dyrkes i Danmark. Heraf var 267 ha økologiske.

»Den økologiske produktion er generelt under pres, og samtidig sætter vi barren højt. Vi skal selvfølgelig turde at fortælle om vores gode idéer, men man bør nok tage sig nogle forbehold, hvis det ikke er mere end en brøkdel af arealet, vi skal bruge,« siger Søren Bilstrup.

Hvis de økologiske landmænd for alvor skal begynde at dyrke bælgfrugter til konsum, kræver det også, at det er nemt at afsætte. På det punkt har Søren Bilstrup en forventning om, at det bliver nemmere i fremtiden.

»Det hjælper, at der er store muskler, der er klar til at smide penge i det. Danish Agro er for eksempel gået ind i det, og det er fedt, at der er nogle derude, som gerne vil med på den vogn, og som har direkte forbindelse til landbruget,« siger han.

Flere artikler fra samme sektion

Eks-bankdirektør: Penge er et redskab til at få noget til at ske

Selv om Lars Pehrson aldrig fik en bankuddannelse, var han landets længst siddende bankdirektør, da han i 2020 forlod direktørstolen i Merkur Andelskasse, og han brænder stadig for økologien og mener, at vi alle har mulighed for at bidrage til den grønne omstilling.

06-05-2024 9 minutter finansiering

Sæsonen er skudt i gang: Nu breder dansk øko-grønt sig på butikshylderne

Nu ligger der for første gang i år økologiske danske radisser, spinat og pak choi i butikkerne. Hos de danske økologiske grøntsagsproducenter er sæsonen netop skudt i gang.

02-05-2024 4 minutter Forbrug,   Grøntsager

Økologisk Landsforening uddeler atter gratis blomsterfrø landet over

Den 5. maj kan man hente en gratis pose blomsterfrø i Føtex og Bilka landet over. Økologisk Landsforening uddeler i alt 38.000 poser for at give bierne mere mad og sætte fokus på de truede arter.

30-04-2024 5 minutter Biodiversitet