Annonce

Annonce

En kvinde sidder på en restaurant og tager et stykke kød fra et fad

FN's fødevareorgan, Fao, vurderer i en prognose, at både kødproduktionen og -forbruget vil falde i 2020, bl.a. som følge af Covid-19-pandemien. Foto: Colourbox

Prognose peger på historisk fald i kødforbruget

Både forbruget og produktionen af kød ser ud til at falde i år af flere årsager.

For første gang i nyere tid er der udsigt til, at kødproduktionen verden over falder to år i træk. Også forbruget af kød tegner til at falde til det laveste niveau siden 2000.

Det viser en ny prognose i den halvårlige rapport ‘Food Outlook’ fra FN’s fødevareorgan, Fao.

Fao vurderer, at verdens totale kødproduktion målt på vægten af hele dyret vil falde med 1,7 pct. i forhold til 2019, og det vil samtidig være det andet år i træk, at der ses et fald. 

Med hensyn til forbruget forventer Fao, at det i samme periode vil falde med 2,8 pct. per capita, hvilket ifølge mediet Bloomberg Green vil være det laveste niveau i ni år og det største årlige fald siden 2000.

Årsagerne menes ifølge Fao at være den afrikanske svinepest samt konsekvenserne fra Covid-19-udbruddet i form af faldende efterspørgsel fra professionelle køkkener, en strammere økonomi hos forbrugerne og flaskehalse i slagterileddet grundet nedlukninger og sygdom.

De tre største typer af kød - okse-, kyllinge- og svinekød - står for en markedsandel på ca. 85 pct. Markedsandelen for oksekød er næsten halveret fra 1961 til 2018 - fra 39 pct. til 20 pct. - mens forbruget af kyllingekød er så hastigt stigende, at det meget snart kan overtage svinekødets rolle som markedsdominerende, skriver Bloomberg Green.  

Spørgsmålet er så, om det lavere kødforbrug varer ved, når corona-pandemien er drevet over. Ser man mod USA, blev omtrent halvdelen af al kød spist uden for hjemmet ifølge Boston Consulting Group. Derfor kan foodservice-sektorens valg af fødevarer fremover meget vel påvirke det fremtidige forbrug.

“Hvis restauranterne strukturelt ser anderledes ud i fremtiden, og antallet af situationer, hvor man spiser uden for hjemmet, ændres permanent, mener jeg, at man med rette kan sige, at der muligvis vil være et lavere kødforbrug. Folk vil stadig spise den samme mængde kalorier, men de vil gøre det derhjemme, hvor indtaget af kød er lavere,” siger Decker Walker, der er landbrugsekspert hos Boston Consulting Group, til Bloomberg Green.

At flere amerikanere spiser hjemme har også gavnet økologien i landet, idet ca. 90 pct. af det økologiske forbrug netop sker inden for hjemmets fire vægge. Dermed har det private forbrug mere end opvejet det faldende forbrug på grøntmarkeder og restauranter.

Flere artikler fra samme sektion

EAT Grim sælger grimme grøntsager

To iværksættere har fået så megen succes med at begrænse madspild ved at sælge økologiske frugt- og grøntkasse, der udelukkende er fyldt med tilsyneladende uperfekte varer, at de snart retter blikket mod udlandet.

23-09-2020 6 minutter Madspild,   Virksomheder

Comeback til sønderjysk saftproducent

Søgaard Saft trykkede på pauseknappen i foråret, men nu er de ansatte genansat og produktionen af økologiske drikkevarer genoptaget.

22-09-2020 2 minutter Virksomheder,   Foodservice

Friland barberer toppen af øko-tillægget

Trods nyt fald i tillægget på økologisk svinekød oplever Friland stadig, at der er en god balance på markedet.

18-09-2020 2 minutter Svineproduktion