Annonce

Annonce

Det er vigtigt at sørge for, at der er noget, som blomstrer lige fra tidligt forår til sent efterår, når man sår eller planter blomster og buske i haven. På den måde sikrer man, at der er mad til insekterne og dermed til fuglene hele året.

Sådan får du mere biodiversitet i haven

Et rigt udvalg af planter i haven er afgørende for, at den kan være levested for mange forskellige insekter og dyr. Få tip til den artsrige have her.

Det behøver ikke at være svært at indrette haven, så biodiversiteten bliver forbedret.

Det fortalte biolog Hans Erik Svart på Naturmødet 2020, som netop er blevet afholdt og i år foregik online.

Han forklarede, at en have med stor biodiversitet - altså en mangfoldighed af arter - er en have med mange forskellige plante- og dyrearter, som tiltrækker insekter, fugle og andre større dyr.

Hvis haven kun består af græs og fliser, er den ikke et godt sted for dyr eller insekter at leve. 

Faktisk styrker det biodiversiteten at undlade at fjerne ukrudt og lade haven gro mere vildt. På den måde kommer der forskellige ukrudtsblomster og -frø, som kan være god næring for insekter og fugle.

”Sommerfuglelarver lever for eksempel af brændenælder, så hvis man lader dem stå i haven, er man med til at sikre flere sommerfugle,” fortæller Hans Erik Svart.

Jo vildere, jo bedre, men man godt hjælpe biodiversiteten på vej ved at luge for græs og skvalderkål, som hurtigt overtager pladsen og kvæler andre arter.

Et andet tip til at styrke biodiversiteten er at lade afskårne grene og træstammer ligge rundtom i haven. Grene kan lægges i en bunke, så pindsvin og andre små dyr kan bruge dem som gemmested og ly for vejret. 

Fælles for døde grene og træer er, at de er levested for mange forskellige dyr. Alt lige fra bænkebidere, til snegle, myrer og forskellige svampearter kan leve af det døde træ og giver igen føde til de lidt større dyr i haven.

Krydderurter giver bier

Krydderurter er en genvej til flere bier og andre pollenglade insekter i haven. Når krydderurterne blomstrer, tiltrækker de nemlig masser af liv. 

Hans Erik Svart fremhæver merian, som en krydderurt bierne er glade for, men også rosmarin, der blomstrer om foråret, oregano, timian og lavendel tiltrækker mange insekter, når de blomstrer og giver tilmed krydderi til sommerkøkkenet.

Et bed med blandede sommerblomster, giver også masser af liv i haven og er smukt at se på. Ligesom de gamle rosensorter også både er smukke og fyldt med pollen til insekterne, dog blomstrer de som regel kun midt på sommeren.

Hans Erik Svart understreger, at det er vigtigt at sørge for, at der er noget, der blomstrer lige fra tidligt forår til sent efterår, når man sår eller planter blomster og buske i haven. På den måde sikrer man, at der er mad til insekterne og dermed til fuglene hele året.

Også altanhaver kan hjælpe

Hvis man gerne vil hjælpe fuglene yderligere på vej i haven, kan man sætte redekasser op i træer og på husmure. Med redekasser kan man have alt lige fra musvit og stær til natugle boende i haven. 

Redekasserne kan se ud på mange måder, men det er vigtigt, at hullet i kassen passer til den størrelse fugl, man gerne vil tiltrække. Størrelse på hul, kasse og det bedste sted at placere kassen, kan du se ved at klikke her.

Man behøver ikke at have det hele i sin egen have. Lidt gør også en forskel.

”Et villakvarter er en mosaik af haver, så hvis én have har en havedam, og nogle andre har noget andet og tredje, så giver det alt i alt en stærk biodiversitet,” understreger Hans Erik Svart.

Altanhaver kan også bidrage til biodiversiteten, hvis man tænker i blomster og krydderurter, der giver næring til insekter og fugle.

Flere artikler fra samme sektion

Mere spotlight på lokale fødevarer under coronakrisen

Coronakrisen giver de kreative ideer og samarbejder så stor medvind, at poduktionen og opfattelsen af lokale fødevarer har rykket sig 10-15 år, vurderer bogaktuel direktør i Nordisk Center for Lokale Fødevarer.

31-07-2020 4 minutter Lokale varer

GratisMad.dk bliver madspildskampens schweizerkniv

Etableringen af den landsdækkende portal GratisMad.dk, skal gøre det nemmere for fødevareproducenter og butikker i hele landet at donere overskudsmad til socialt udsatte borgere.

31-07-2020 2 minutter Madspild

Fresh.Land laver samarbejde med Emmerys

Begge parter ser potentiale i onlinebrødsalget via Fresh.Land, da kunderne ikke længere behøver at besøge de fysiske butikker, for at få fingre i friskbagt, økologisk bagværk

30-07-2020 4 minutter Onlinesalg,   Frugt bær & grønt,   Bageri