Annonce

Annonce

Annonce

Flemming Jørgensen på grisemarken

Flemming Jørgensen inviterer søndag den 24. maj fra kl. 10- 14 til drive-in Sofari hos Kjeldbjerg Øko Gris. Her kan man fra bilen på bedste drive-in manér se på økologiske grise. Foto: Henrik Bjerregrav.

Tag på bil-sofari hos jysk økolog

Kjeldbjerg Øko Gris ved Skive åbner sit landbrug for kørende gæster, som har lyst til at se, hvordan grisene lever på et økologisk landbrug.

Drive-in-arrangementer er det nye sort blandt corona-restriktions-plagede danskere, og på næste søndag kommer der et nyt et af slagsen, når den jyske økolog Flemming Jørgensens åbner sit landbrug for kørende gæster og inviterer til drive-in sofari.

Pak bilen og tag familien med på en tur til Kjeldbjerg Øko Gris på søndag, hvor man kan køre på grusvejen langs Flemming Jørgensens mark og opleve de økologiske grise, som nyder foråret på græsmarkerne, lyder opfordringen i en pressemeddelelse fra FØKS, som arrangerer Sofari, som i år er aflyst på grund af corona.

”Det er blevet så moderne med drive-in arrangementer. Da mine marker med grise i år ligger ud til mere end én kilometer grusvej, så tænkte jeg: Hvorfor ikke også lave drive-in Sofari”, siger Flemming Jørgensen, der ejer Kjeldbjerg Øko Gris lidt uden for Skive.

Kom til drive-in Sofari søndag den 24. maj hos Flemming Jørgensen og besøg fra bilen de 200 søer og de mange smågrise, som boltrer sig på marken
Kom til drive-in Sofari søndag den 24. maj hos Flemming Jørgensen og besøg fra bilen de 200 søer og de mange smågrise, som boltrer sig på marken. Foto: Henrik Bjerregrav.

Kjeldbjerg Øko Gris har 200 søer og producerer cirka 5500 økologiske slagtegrise om året. Efter 15 år med konventionel svineproduktion lagde Flemming Jørgensen i 2017 driften om til økologi. En beslutning, han synes, har været god for både dyr og mennesker.

”Vi nyder at komme i marken hver dag og se, hvordan grisene udlever deres naturlige adfærd – tidligere passede vi grise på vores præmisser, nu passer vi dem på deres. Det vil jeg gerne dele med danskerne”, siger Flemming Jørgensen.

Deltag i drive-in Sofari og oplev de økologiske grise på nært hold

  • Drive-in Sofari holdes hos Kjeldbjerg Øko Gris. Der er indgang til markerne fra Trevadvej 21, 7800 Skive. Herfra bliver man guidet ind på grusveje, hvorfra der er god udsigt til grisene.
  • Sofari arrangeres af FØKS (Foreningen Fremme af Økologisk Kvalitets Svinekød) i samarbejde med Landbrug & Fødevarer, Økologisk Landsforening, Friland A/S, Organic Pork og Tican.
  • Læs mere om øko-grise på www.sofari.dk eller følg os på Facebook og Instagram under sofaridk.

Mens det traditionelle Sofari-arrangement gør det muligt for gæsterne at gå rundt på landbruget, skal gæsterne til drive-in Sofari blive i bilerne, mens de kører rundt langs marken, hvor de kan se de økologiske grise, der roder i jorden, bader i mudderhuller og løber omkring.

Fra kl. 10-14 vil Flemming Jørgensen og hans medhjælpere guider gæsterne gennem ruten. Her vil vand- og fodervogne køre rundt; der vil være traktorer at se på, og ved ankomsten får gæsterne langet en pose med informationsmateriale ind i bilen. Den indeholder oplysninger om økogrise, opskrifthæfter og en pixibog til børnene.

Det vil desuden være muligt at deltage i en quiz, hvor man kan vinde en pakke økologisk kød fra Friland til en værdi af 500 kr.

Sofari har været en årlig tilbagevendende begivenhed siden 2010. I et årti har økologiske griseproducenter inviteret danskerne inden for gården og vist det økologiske griseliv frem. Men sådan bliver det ikke i år på grund af coronakrisen.

Randi Vinfeldt er formand for foreningen FØKS, der står bag Sofari, og hun er ærgerlig over, at det ikke er muligt at holde traditionel Sofari på grund af Covid-19. Hun var den første økologiske griseproducent, der i påsken begyndte at livestreame hjemme fra farrefolden på sit eget landbrug.

“Det har været spændende at være med til, men man har kun kunnet følge livestreamingen via vores hjemmeside. Nu har vi testet det af, og fra september bliver det det lagt over på Facebook, hvor vi håber, at mange vil få glæde af at følge vores økologiske grise. Og så håber vi, at rigtig mange danskere til næste år, når verden forhåbentlig igen er mere normal, kommer til Sofari den sidste søndag i maj,” siger Randi Vinfeldt.

Flere artikler fra samme sektion

Øko-pionerer giver 100.000 kr til dokumentarfilm om økologiens historie

De første optagelser til en dokumentarfilm i anledning af 30-året for Ø-mærket er i hus, og nu satser producenterne på at få den sidste del af finansieringen på plads via Coop Crowdfunding.

28-05-2020 5 minutter Svineproduktion

Lidls økologi-salg sætter ny rekord

Lidls kunder køber ind med hjertet og lægger markant flere økologiske produkter i kurven, og discountkæden har i år haft en vækst i økologisalget på over 20 pct. Væksten er dermed mere end dobbelt så høj som dagligvarehandlens øko-vækst i 2019.

28-05-2020 4 minutter Detailhandel

Restaurationsbranchen i opråb til politikere: Grøn omstilling kræver økologi og klimakrav

Der er behov for efteruddannelse, mere økologi og klimakrav for at gøre professionelle køkkener bæredygtige, lyder det fra flere organisationer. Ikke alle politikere bakker op om ønsket.

27-05-2020 5 minutter Foodservice,   Klima,   Politik,   Bæredygtighed