Annonce
Annonce
Thise Mejeri arbejder på at udvikle nye smagsvarianter af plantedrikke på basis af råvarer fra andelshavernes marker. Foto: Thise
Thise er på vej med nye planteprodukter
Selv om havredrikken stadig kun bidrager med under en pct. af Salling-mejeriets omsætning, ser direktør Poul Pedersen et interessant potentiale i at udvikle flere plantebaserede produkter på basis af lokale råvarer.
Siden april har fire af Thises økologiske mælkeproducenter leveret hovedingredienserne i form af havre til mejeriets bud på en havredrik, som i modsætning til de fleste andre plantedrikke skal opbevares på køl. Mejeriet ønsker ikke at sætte tal på salget, men Poul Pedersen oplyser, at salget går så godt, at mejeriet arbejder på at introducere nye smagsvarianter for at få en stærkere position på det voksende marked for plantebaserede fødevarer.
"Vi har stadig plads til at producere mere mælk, og vi har også plads til at producere mere plantedrik, og det kommer vi til," sagde Thise-direktør Poul Pedersen forleden til LandbrugsAvisen.
Over for Økologisk Nu uddyber han, at hovedparten af mejeriets godt 200 ansatte og ca. 70 andelshavere dog fortsat skal arbejde med de traditionelle, animalske mejeriprodukter, som i løbet af tre årtier har gjort Thise til en milliard-virksomhed.
Men den nye produktionslinje for plantedrikke, som er indrettet i det gamle osteri, vil formentlig i fremtiden komme til at arbejde med nye smagsvarianter.
"Vi arbejder med nye plantedrikke i vores laboratorie, men vi har haft lidt døje med at lave plantedrikke, som lever op til det, som vi gerne vil stå på mål for uden at skulle bruge for mange tilsætningsstoffer. Den boldbane vil vi helst ikke ind på," fastslår Poul Pedersen.
Han ønsker endnu ikke at løfte sløret for, hvilke nye smagsvarianter Thise eksperimenterer med, men en ting er sikkert:
"Hvis vi lancerer flere plantedrikke, skal råvarerne som udgangspunkt komme fra vores egne leverandører," siger Poul Pedersen, som glæder sig over, at mejeriets økologiske havredrik, som hidtil kun er blevet solgt i Irma-kæden, i løbet af efteråret finder vej til andre af Coops dagligkæder.
Går det, som han håber, vil det formentlig fordoble salget, lyder vurderingen fra Salling-mejeriet.
Flere artikler fra samme sektion
Salget af økologi har stabiliseret sig
Efter et år med fald i salget af økologiske fødevarer viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, at salget i 2023 har stabiliseret sig. Økologien har, som andre fødevarer, været udfordret af inflation og stigende omkostninger. Men nu ser det ud til at vende.
Flest sanktioner til gårdsalg af æg
Fødevarestyrelsen har været på stikprøvekontrol hos 198 producenter og æg-pakkerier, der sælger direkte til forbrugere eller lokale butikker. I 9 pct. af besøgene førte kontrollerne til sanktioner.
Nu kommer der pant på de tyske dåser
EU-parlamentet har i dag vedtaget nye regler som betyder, at der fra 2029 skal opkræves dåsepant i de europæiske lande, hvilket formentlig vil begrænse forureningen med dåser i den danske natur.