Annonce

Annonce

Klaus Loehr-Petersen demonstrerede, hvordan man kan fremstille sine egne præparater. Foto: Irene Brandt

Den lige linje fra frugtbar jord til frugtbar mad

Interessen for biodynamisk frugtavl kunne ses, da Foreningen for Biodynamisk Jordbrug var vært ved en kursusdag om biodynamiske metoder i frugt- og bæravl.

På en nyligt afholdt kursusdag fik deltagerne et teoretisk indblik i grundlaget for den Steiner-filosofi, som det biodynamiske landbrug er baseret på, samt et praktisk kursus i, hvordan de forskellige præparater fremstilles og spredes i en bær- eller frugtplantage. 

"Den frugtbare jord er grundlaget for at producere fødevarer, og den er hjem for mikroorganismerne. Og der går en lige linje fra den frugtbare jord til den frugtbare mad. At dyrke frugtbar mad i frugtbar jord er dét, biodynamikken egentlig er sat i verden for, da Rudolf Steiner i 1920’erne fremsatte sine idéer," fortalte Klaus Loehr-Petersen, der er projektleder i den biodynamiske forening, på kursusdagen.

Rudolf Steiner inddeler verdenen i fire niveauer: mineraler, planter, dyr og mennesker, og integrationen af de fire niveauer er målet med biodynamikken.

De præparater, biodynamikerne bruger, regulerer integrationen mellem niveauerne.

Præparater i praksis

"Når man arbejder med biodynamisk landbrug og frugtavl, tænker man ikke lineært fra problem til løsning. I stedet tænker man organisk og skaber balance i stedet for bare at tilføre et enkeltstående næringsstof, som mangler," sagde Klaus Loehr-Petersen og fortsatte:

"Præparaterne tilfører ikke næringsstoffer. I stedet fremmer de samarbejdet mellem planterne og mikrolivet i jorden. Mange, som egentlig har svært ved at forstå den åndelige dimension i biodynamikken, forstår vigtigheden af dette samarbejde og bruger de praktiske metoder i deres landbrug."

Klaus Loehr-Petersen demonstrerede, hvordan man kan fremstille sine egne præparater. Kogødningen eller kiselen opløses i vand, som omrøres i et kar i en time. Hver gang der dannes en kegleformet fordybning i vandet, skiftes der røreretning.

Den ophøjede jord

Rudolf Steiner beskriver, at man kan se træet som ophøjet jord, der når helt op til træets grene, og som man skal pleje, ligesom man plejer jorden på marken. Blade blomster og frugter skal ses som et-årige urter, der vokser op af den ophøjede jord.

Derfor benytter biodynamiske frugtavlere barkpasta, der er lavet af en blanding af kokasser, ler, kiselgur, mælk og evt. padderokkete. Ved at smøre pastaen på træstammerne gødes væksten på træernes grene, som urter gødes, når jorden tilføres kompost. Verner Andersen (billedet tv.) demonstrerede teknikken på kursusdagen om biodynamiske metoder i frugt og bæravl.

"Pastaen formidler kræfter fra kosmos ind i træet i form af jeg-impulser, æteriske og astrale kræfter," fortalte Verner Andersen, mens han penslede barken på et æbletræ i den biodynaiske have ved kursustedet KullerupKurser, hvor kurset foregik. 

Ud over at gøde blade, blomster og frugter, modvirker barkpastaen også gnav fra rådyr, harer og mus.

Annonce

Flere artikler fra samme sektion

Bilka er for andet år i træk kåret som Årets Plantebaserede Supermarked

Dansk Vegetarisk Forening roser Bilka for at gå foran med at lancere nye plantebaserede produkter.

03-12-2020 2 minutter

Fonden sprang til, da banken tøvede

Dansk Økojord A/S har i gennemsnit erhvervet 20 ha landbrugsjord om måneden, siden selskabet blev etableret.

02-12-2020 5 minutter

Bornholm indleder jagt på grønne spisesteder

Horestas nye bæredygtighedsmærke for spisesteder læner sig op ad succesen med graduering af Det Økologiske Spisemærke i guld, sølv og bronze.

02-12-2020 6 minutter