Annonce

Annonce

Hestebønner i en skål

Alle de almindelige typer af bælgsæd i Danmark som hestebønne, lupin og markært vil man kunne sælge til humant konsum. Foto: Fødevarestyrelsen

Her er tommelfingerreglerne, du bør følge, hvis du vil med på planteprotein-bølgen

FAGLIGT TALT: Efterspørgslen på proteinafgrøder stiger, men har man ikke faciliteter til at opbevare proteinafgrøderne, er man ikke interessant som leverandør til det nye marked.

Af: Michael Tersbøl, planterådgiver i ØkologiRådgivning Danmark

Der tales for tiden rigtig meget om klima og kost, og at vi skal spise mere planteprotein i Danmark. Der er stigende efterspørgsel på økologiske planteprotein til konsum. Vil man dyrke og sælge dette til aftagerne, så skal man tage godt vare på kvaliteten af proteinafgrøden, så den er tørret, renset og sikkert og hygiejnisk opbevaret.

Både til foderbrug og human brug er der stigende efterspørgsel på økologiske proteinafgrøder. Produktionen er også på vej op. Lupin-arealet forventer vi mindst er tredoblet fra 2020 til 2021, og arealet med blandsæd med bælgsæd er godt og vel fordoblet. Hestebønnearealet er steget lidt, og ærtearealet er faldet lidt i 2021. Det viser vores foreløbige prognose ud fra markplanerne udarbejdet i ØkologiRådgivning Danmark. Alle de almindelige typer af bælgsæd i Danmark som hestebønne, lupin og markært vil man kunne sælge til humant konsum.

Har du ikke allerede solgt din proteinafgrøde, kan der sandsynligvis findes købere blandt grossister, møllerier og andre virksomheder, som er ved at opruste på markedet for økoprotein til human konsum. Du skal bare være klar på at kunne opbevare din produktion hjemme, indtil aftageren skal bruge det. Dvs., at tørring, rensning og sikker og hygiejnisk opbevaring er helt nødvendig for at kunne komme i betragtning og ind på markedet for human brug af protein.

I første omgang er det kun mindre partier, der kan afsættes, så hvis ikke du sælger hele din produktion til foder, kan der muligvis findes afsætning til fødevarer. Med tiden vil afsætningen dog vokse - det er en klar forventning.

Det er de samme tommelfingerregler og god praksis, som gælder for opbevaring af konsumkorn, der også gælder for protein til konsum: Rengjort lager, ingen adgang for hverken skadedyr, fugle, hunde eller katte, tørring og rensning for urenheder, overvågning, gennemluftning og lagerlogbog, samt anden dokumentation.

Har man ikke faciliteter til at opbevare proteinafgrøderne, er man ikke interessant som leverandør til det nye proteinmarked. Men drømmer du om at komme i gang med at levere grønne proteiner til mennesker, så må du i gang med at investere i de rigtige opbevaringsforhold.

Flere artikler fra samme sektion

Flere økologer kan se frem til tilskud til ny teknologi

Der er stor efterspørgsel på tilskud til ny teknologi, og nu afsætter fødevareministeren ekstra penge til Økologisk investeringsstøtte i 2021. Derudover får ansøgerne et halvt år ekstra til at afslutte deres projekt.

02-12-2021 2 minutter Tilskud

Snart bliver engelske landmænd belønnet for at passe på deres jord

Engelske landmænd vil fra 2022 modtage betaling, hvis de aktivt værner om jordens frugtbarhed og sundhed. Flere naturorganisationer er dog skuffede over ordningen.

02-12-2021 4 minutter Udland,   Politik,   Jordfrugtbarhed

Ny kampagne skal gøre det nemt at spise grønnere i januar

I januar 2022 sætter Dansk Vegetarisk Forening for første gang den landsdækkende kampagne Grøn Januar i gang. Grøn Januar har deltagelse af flere store kæder og skal sætte fokus på at spise grønnere ved at synliggøre udbuddet af veganske muligheder i landets butikker samt på spisesteder og i kantiner.

02-12-2021 4 minutter Forbrug,   Detailhandel,   Plantebaserede fødevarer