Annonce

Annonce

En stigende mængde studier viser, at smådyr i jordbunden kan blive påvirket negativt af forureningen med mikroplast.

Mikroplast kan hæmme livet i jorden

Et nyt studie viser, at forurening med mikroplast i jorden kan reducere mængden af orme og leddyr.

Meget er stadig uvist om konsekvenserne ved forureningen af mikroplast, men noget tyder på, at det har en negativ effekt på visse leddyr.

Et nyt studie udarbejdet i samarbejde mellem forskere i Kina og Frankrig viser nemlig, at mængden af orme og små leddyr falder, når jorden forurenes med mikroplast - små plaststykker med en diameter under 5mm.

Forskerne spredte mikroplast i realistiske doser i jordprøver og lod det være i 287 dage, inden de sammenlignede dem med ikke-forurenet kontroljord. Det viste sig, at det jordstykke med den største mængde mikroplast havde en negativ påvirkning på fire af de seks små leddyr, som man undersøgte, såsom springhaler og myrer. Også visse undergrupper af de såkaldte nematoder - små rundorme - blev negativt påvirket af mikroplasten. Visse nematoder anses som nyttedyr, da de lever af skadedyr eller dødt organisk materiale.

Til gengæld fandt forskerne ingen reduktion af jordbakterier. 

"Vi opfordrer til en reduktion i brugen af plast, og at man undgår at begrave plastaffald i jorden, da det kan medføre uhensigtsmæssige økologiske konsekvenser for livet i jordbunden og kredsløbet i jordens økosystemer," skriver forskerne i studiet, der er publiceret i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B.

Det er ikke det første studie, der viser en negativ effekt fra mikroplast på livet i jordbunden. Tidligere i år udkom et studie, der fandt, at mikroplast i jorden kan hæmme reproduktionen af kædeorme, og påvirkningen af orme i jorden kan få betydning for jordens kvalitet og dermed landbruget.

Sidste år udkom et andet studie, som påviste, at mikroplast hæmmer væksten af rosa orm: Efter 30 dage i forurenet jord havde ormene gennemsnitligt tabt 3,1 pct. af deres vægt, mens kontrolormene i ikke-forurenet jord havde øget deres vægt med 5,1 pct. Også jordens ph-værdi blev påvirket.

Mikroplast kommer bl.a. fra vask af syntetisk tøj, slid af dæk under kørsel, visse plejeprodukter og nedbrydning af større plaststykker.

Flere artikler fra samme sektion

Flere økologer kan se frem til tilskud til ny teknologi

Der er stor efterspørgsel på tilskud til ny teknologi, og nu afsætter fødevareministeren ekstra penge til Økologisk investeringsstøtte i 2021. Derudover får ansøgerne et halvt år ekstra til at afslutte deres projekt.

02-12-2021 2 minutter Tilskud

Snart bliver engelske landmænd belønnet for at passe på deres jord

Engelske landmænd vil fra 2022 modtage betaling, hvis de aktivt værner om jordens frugtbarhed og sundhed. Flere naturorganisationer er dog skuffede over ordningen.

02-12-2021 4 minutter Udland,   Politik,   Jordfrugtbarhed

Ny kampagne skal gøre det nemt at spise grønnere i januar

I januar 2022 sætter Dansk Vegetarisk Forening for første gang den landsdækkende kampagne Grøn Januar i gang. Grøn Januar har deltagelse af flere store kæder og skal sætte fokus på at spise grønnere ved at synliggøre udbuddet af veganske muligheder i landets butikker samt på spisesteder og i kantiner.

02-12-2021 4 minutter Forbrug,   Detailhandel,   Plantebaserede fødevarer