Annonce

Annonce

En stigende mængde studier viser, at smådyr i jordbunden kan blive påvirket negativt af forureningen med mikroplast.

Mikroplast kan hæmme livet i jorden

Et nyt studie viser, at forurening med mikroplast i jorden kan reducere mængden af orme og leddyr.

Meget er stadig uvist om konsekvenserne ved forureningen af mikroplast, men noget tyder på, at det har en negativ effekt på visse leddyr.

Et nyt studie udarbejdet i samarbejde mellem forskere i Kina og Frankrig viser nemlig, at mængden af orme og små leddyr falder, når jorden forurenes med mikroplast - små plaststykker med en diameter under 5mm.

Forskerne spredte mikroplast i realistiske doser i jordprøver og lod det være i 287 dage, inden de sammenlignede dem med ikke-forurenet kontroljord. Det viste sig, at det jordstykke med den største mængde mikroplast havde en negativ påvirkning på fire af de seks små leddyr, som man undersøgte, såsom springhaler og myrer. Også visse undergrupper af de såkaldte nematoder - små rundorme - blev negativt påvirket af mikroplasten. Visse nematoder anses som nyttedyr, da de lever af skadedyr eller dødt organisk materiale.

Til gengæld fandt forskerne ingen reduktion af jordbakterier. 

"Vi opfordrer til en reduktion i brugen af plast, og at man undgår at begrave plastaffald i jorden, da det kan medføre uhensigtsmæssige økologiske konsekvenser for livet i jordbunden og kredsløbet i jordens økosystemer," skriver forskerne i studiet, der er publiceret i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B.

Det er ikke det første studie, der viser en negativ effekt fra mikroplast på livet i jordbunden. Tidligere i år udkom et studie, der fandt, at mikroplast i jorden kan hæmme reproduktionen af kædeorme, og påvirkningen af orme i jorden kan få betydning for jordens kvalitet og dermed landbruget.

Sidste år udkom et andet studie, som påviste, at mikroplast hæmmer væksten af rosa orm: Efter 30 dage i forurenet jord havde ormene gennemsnitligt tabt 3,1 pct. af deres vægt, mens kontrolormene i ikke-forurenet jord havde øget deres vægt med 5,1 pct. Også jordens ph-værdi blev påvirket.

Mikroplast kommer bl.a. fra vask af syntetisk tøj, slid af dæk under kørsel, visse plejeprodukter og nedbrydning af større plaststykker.

Flere artikler fra samme sektion

Bovbjerg Økologi er kåret som Årets Frontløber 2020

Med kåringen af Poul Bovbjerg som Årets Frontløber ønsker Dyrenes Beskyttelse at fremhæver Henrik Bovbjergs unikke arbejde med at fremavle grise, der er bedre egnet til økologisk produktion.

23-11-2020 2 minutter Dyrevelfærd

Tre ting, du skal vide om livet om marken

Landbrugsproduktion behøver ikke at være på bekostning af et rigt insekt- og dyreliv, mener økologikonsulent, der opfordrer til at give plads til mere liv i og ved markerne

20-11-2020 5 minutter

Eksperter vil undersøge skovlandbrugets potentiale i Danmark

Med hjælp fra fire økologiske skovlandbrug skal eksperter de næste fire år undersøge skovlandbrugets effekt, afsætningsmuligheder, og hvordan konceptet kan videreudvikles.

20-11-2020 5 minutter Skovlandbrug