Annonce

Annonce

Kalve og køer ses sammen i en flok. De går på græs.

En ny model beskriver, hvordan et autoriseret slagteri kan stå for at slagte dyr på marken. Arkivfoto: Morten Telling

Ny guide skal fjerne usikkerheder om aflivning af dyr på marken

En ny manual fra Fødevarestyrelsen skal gøre det klart for landmændene, hvad reglerne er, når de vil aflive et dyr på marken.

Det skabte tvivl om reglerne blandt landmænd, der afliver dyrene på marken inden transport til slagteriet, da Fødevarestyrelsen i sommer indskærpede, at det kun er reelt nødlidende dyr og dyr, der er uvante med at blive håndteret af mennesker, der kan slagtes efter reglerne for nødslagtning.

Nu er der imidlertid kommet en afklaring, idet Fødevarestyrelsen har udsendt en vejledning, der beskriver den nye model 'Gårdslagtning' for aflivning af dyr på marken. 

Modellen betyder, at et autoriseret slagteri kan stå for at slagte dyr fra besætningen på den pågældende gård. 

Slagtningen vil således foregå under slagteriets autorisation, og alle aktiviteter knyttet til den er slagteriets ansvar. Slagteriet skal sikre sig, at der på bedriften er mulighed for, at Fødevarestyrelsen kan foretage AM-kontrol af de relevante dyr, at der på bedriften er mulighed for hygiejnisk håndtering af dyrene i forbindelse med bedøvelse og afblødning, enten ved at der på bedriften er et passende område, fx et indhegnet eller befæstet område, eller ved at der er et mobilt alternativ.

Slagteriet skal etablere og beskrive procedurer for de enkelte aktiviteter, som f.eks. AM-kontrol, bedøvelse, afblødning, opsamling af blod m.v., transport af slagtekrop, tidsramme for aktiviteter m.m. 

Landmanden og slagteriet kan aftale de nærmere praktiske detaljer om udførelse, ansvarsfordeling, økonomi m.v.

"Der har været en god dialog med Fødevarestyrelsen i udarbejdelsen af vejledningen, vi er dog ærgerlige over, at frisk grønt græs ikke accepteres som egnet underlag, men vi håber, at de, der gerne vil skyde dyrene på marken, kan finde en løsning, hvor de tager et mobilt stabilt underlag med, som dyret kan placeres ind over ved afblødningen. Vi mener også, at det er unødigt at kræve, at alle dyr skal AM-kontrolleres, hvis det eller de dyr, der skal slagtes, skal forblive i sin flok efter AM, indtil de aflives. Det burde være nok at kræve, at dyrene ikke får kontakt til nye dyr eller mennesker efter AM-kontrollen. Men nu må vi afvente nogle erfaringer med vejledningen, og så mødes vi med Fødevarestyrelsen igen til marts.," siger Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef hos Økologisk Landsforening, der har været i dialog med styrelsen om emnet siden i sommer.

Læs vejledningen under emnet 'gårdslagtning' her.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud