Annonce

Annonce

Hvidkål i marken side om side med rødbeder

I første omgang indføres de skærpede krav via de brancheanbefalinger, som Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening er gået sammen om, og som danske mejerier og slagterier har valgt at følge. Foto: Irene Brandt-Møller

Økologer skærper gødningskravene

Pressemeddelelse

Fra gødningsåret 2022/2023 kommer der nye skærpede grænser for, hvordan økologerne må anvende ikke-økologisk husdyrgødning. Det er et resultat af et målrettet arbejde fra Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening.

Af Ekstern skribent
18. juni 2021, 09:00
Læsetid: 3 minutter

Fra efteråret 2022 kan økologer maksimalt tilføre u-afgasset ikke-økologisk husdyrgødning svarende til 43 kg N/ha. Mængden kan øges til 65 kg N/ha, hvis mindst 22 kg N kommer fra afgasset ikke-økologisk gødning. Uanset dette pkt. kan der altid tages samme mængde N tilbage fra et biogasanlæg, som man har afleveret i form af økologisk biomasse eller økologisk husdyrgødning. Denne mængde N indgår ikke i opgørelsen over modtaget ikke-økologisk husdyrgødning.

Derudover kan økologerne anvende andre recirkulerede næringsstoffer, som f.eks. kildesorteret husholdningsaffald og økologiske gødninger op til 107 kg N/ha.

Hans Erik Jørgensen, formand for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer, glæder sig over, at der endelig kommer en løsning på plads, som prioriterer recirkulering højere.

”Der har været arbejdet med forskellige tiltag til afvikling af ikke-økologisk husdyrgødning i økologi i snart 15 år, så det er på tide, at vi får taget første skridt og får efterset vores gødningsstrategier. For nogen kan det i første omgang virke som en uoverskuelig begrænsning, men andre har allerede vist, hvordan man kan have en god økologisk planteproduktion med andre metoder,” siger han.

Han bakkes op af sin formandskollega i Økologisk Landsforening, Per Kølster.

”Økologi skal stå på egne ben og recirkulering er i den forbindelse et helt centralt element. Det handler både om at sikre udbytter, indgå i den cirkulære økonomi og om økologiens troværdighed. Med de kommende begrænsninger i brugen af ikke-økologisk husdyrgødning, så skal vi have flere recirkulerede næringsstoffer på økologernes marker og sætte ekstra fokus på at udnytte sædskiftets muligheder,” siger han.

I første omgang indføres kravene via de brancheanbefalinger, som Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening er gået sammen om, og som danske mejerier og slagterier har valgt at følge.

Organisationerne ser gerne, at kravene bliver en del af EU's økologiregler, men om det lykkes, kan først afklares, når EU-forhandlingerne om økologireglerne er færdige. Det ligger dog allerede nu klart, at der med ophæng i den ny økologiforordning også kommer krav om en minimumsandel af både kvælstoffikserende og kulstofopbyggende afgrøder i sædskiftet. De konkrete nye sædskiftekrav i EU's økologiregler forventes at blive præsenteret i løbet af sommeren.

Dette er en pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening. Det er tilladt at kopiere og bringe den på andre nyhedssider.

Flere artikler fra samme sektion

Flere økologer kan se frem til tilskud til ny teknologi

Der er stor efterspørgsel på tilskud til ny teknologi, og nu afsætter fødevareministeren ekstra penge til Økologisk investeringsstøtte i 2021. Derudover får ansøgerne et halvt år ekstra til at afslutte deres projekt.

02-12-2021 2 minutter Tilskud

Snart bliver engelske landmænd belønnet for at passe på deres jord

Engelske landmænd vil fra 2022 modtage betaling, hvis de aktivt værner om jordens frugtbarhed og sundhed. Flere naturorganisationer er dog skuffede over ordningen.

02-12-2021 4 minutter Udland,   Politik,   Jordfrugtbarhed

Ny kampagne skal gøre det nemt at spise grønnere i januar

I januar 2022 sætter Dansk Vegetarisk Forening for første gang den landsdækkende kampagne Grøn Januar i gang. Grøn Januar har deltagelse af flere store kæder og skal sætte fokus på at spise grønnere ved at synliggøre udbuddet af veganske muligheder i landets butikker samt på spisesteder og i kantiner.

02-12-2021 4 minutter Forbrug,   Detailhandel,   Plantebaserede fødevarer