Annonce

Annonce

Annonce

Der er store besparelser at hente, hvis flere danskere følger de officielle klimakostråd. Dansk Vegetarisk Forening efterlyser nu en beregning af, hvad samfundet kan spare, hvis flere spiser vegetarisk eller vegansk. Foto: Moment Studio

Dansk Vegetarisk Forening: Klimakostrådene kan finansiere grøn omstilling

Nye beregninger viser store besparelser, hvis danskerne begynder at følge de nye klimakostråd. Besparelsen kan hjælpe med at finansiere den grønne omstilling, mener Dansk Vegetarisk Forening.

Det seneste år har to separate undersøgelser vist milliardbesparelser for samfundet, hvis danskerne begynder at spise mere grønt og mindre kød, mættet fedt og salt. Senest har Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet vist, at samfundet årligt kan spare 12 mia. kr., hvis den gennemsnitlige dansker følger de nye klimakostråd, og det er penge, som kan bruges til at finansiere den grønne omstilling, mener Dansk Vegetarisk Forening (DVF).

DVF henviser imidlertid til et andet tal i beregningen, end de 12 mia. kr., som regeringen har fremført i sin pressemeddelelse: Hvis alle danskere følger kostrådene, og man udelukkende medregner de sparede sundhedsomkostninger og den tabte arbejdsproduktivitet, er der nemlig godt 20 mia. kr. at spare. Regeringens 12 mia. kr. baserer sig på, at "gennemsnitsdanskeren" efterlever kostrådene.

"Der er enorme sundhedsøkonomiske gevinster, hvis vi spiser mere plantebaseret. Det kan finansiere en stor del af den grønne omstilling af samfundet, så vi når klimamålet," siger DVF's generalsekretær, Rune-Christoffer Dragsdahl i en pressemeddelelse.

Han mener, at den nyeste beregning er mere præcis end den, som udkom i 2020 og viste en gevinst på syv mia. kr., eftersom den nye baserer sig på to beregninger. Derudover har en tilsvarende undersøgelse fra Norge vist en årlig besparelse på ca. 14 mia. danske kr. om året ved at følge officielle kostråd.

DVF efterlyser nye beregninger

DVF har sammenholdt den nye danske beregning med et studie fra Oxford University fra 2016, der viste, at en vegetarisk kost sammenlignet med at følge de officielle kostråd øger den sundhedsøkonomiske gevinst med 32 pct., mens en vegansk kost øger gevinsten med 45 pct. Det vil få gevinsten herhjemme til at stige yderligere, end hvad Ifro har beregnet, men for at være mere sikker, efterlyser DVF en ny beregning.

”Vi er glade for, at beregningen denne gang er grundigere end den foregående. Men det er væsentligt at vide, hvad fordelene er ved at spise endnu mere plantebaseret. Der bør regnes også på vegetarisk og vegansk kost, så vi får et officielt dansk tal for dette," siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

Desuden er udgifterne til overvægt og fedme ikke medregnet. Endvidere er der miljø- og klimaøkonomiske gevinster, som ikke er medregnet.

DVF mener, at Finansministeriet fremover bør indregne effekterne af mere plantebaseret kost i beregninger af politiske tiltag og opfordrer politikerne til at investere massivt i efteruddannelse af køkkenpersonalet i offentlige køkkener og sænke priserne på frugt og grønt.

"Forskning i og udvikling af dyrkning af planteproteiner i Danmark er også både oplagt og vigtigt, så landbruget kommer i gang med omstillingen," siger DVF's generalsekretær.

Flere artikler fra samme sektion

Grøntsager dyrket med plantebaseret gødning – det virker!

KRONIK: Resultater fra de tre første år i DoubleCropsædskiftet viser, at vi kan producere grøntsager gødsket alene med plantebaserede gødninger uden at gå på kompromis med jordens frugtbarhed – bæredygtig intensivering i praksis.

04-03-2021 4 minutter Kronik,   Forskning,   frugt-baer-groent,   Grøntsagsproduktion

Nøglen til succes: Start med de nemme og hurtige afgrøder

Jes Hjort-Malmberg var nødt til lynhurtig at spore sig ind på, hvilke afgrøder han skulle dyrke, da han droppede jobbet som assurandør for at forfølge drømmen om at leve af et økologisk gartneri på kun 800 kvm

03-03-2021 9 minutter Serie: Økotopen

Samdyrkning af spidskål og hestebønner – et godt match

Et forsøg med samdyrkning i rækker af spidskål og hestebønner har vist gode takter, når det gælder næringsstofudnyttelse og samlet udbytte. Friske hestebønner dyrket som grønsag har potentiale til at blive et højværdi-produkt. Hestebønne kan samtidig være gavnlig på flere måder i økologiske systemer. Det kræver dog, at udfordringer eksempelvis omkring høst løses

03-03-2021 3 minutter frugt-baer-groent,   Grøntsagsproduktion,   Forskning