Annonce

Annonce

Per Kølster, Jesper Theilgaard og Marie Trydeman Knudsen sidder på scenen og debatterer

Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening (t.v.), Jesper Theilgaard og Marie Trydeman Knudsen var på scenen til økologikongressens første møde. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Forsker: Klimafokus må ikke gøre os blinde over for andre udfordringer

Mindre kød og madspild er vigtigt for at mindske landbrugets klimabelastning, men vi må ikke glemme de andre problemer, siger forsker.

Når landbruget skal mindske sin klimabelastning, er det vigtigt, at det ikke går ud over andre områder, som i forvejen belastes af fødevareproduktionen. 

Det sagde Marie Trydeman Knudsen, forsker i fødevaresystemer ved Aarhus Universitet og medlem af Klimarådet, da hun holdt oplæg om bæredygtige fødevaresystemer på årets økologikongres.

“Det er vigtigt, at vi også ser på de andre faktorer i systemet, når vi optimerer produktionen, så vi ikke taber dem på gulvet,” sagde hun og henviste til udfordringerne med biodiversiteten, økotoksicitet og dyrevelfærd.

“Vi er nødt til at se både på produktionen og forbruget af fødevarer,” sagde hun og pointerede, at madspild og reduceret kødindtag er de to vigtigste indsatser, man kan gøre, for at sikre et landbrug, der lever op til Paris-aftalen, som sigter efter en global opvarmning et godt stykke under 2 grader celsius.

Hans Erik Jørgensen, formand for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer, var enig.

“Vi skal huske at have det hele med i økologi-pakken,” sagde han.

Forinden havde meteorolog og klimadebattør Jesper Theilgaard givet de godt 1.000 tilhørere til kongressen et lynkursus i klimaforandringerne; årsagen bag - emissioner fra menneskets aktiviteter - og konsekvenserne såsom højere temperaturer, mere udpræget tørke og kraftigere regn. Faktorer, der i høj grad påvirker landbruget selv.

Flere artikler fra samme sektion

Drikkevandet er under pres – det økologiske landbrug har en løsning

"Vi foreslår, at alle landbrug i de kritiske drikkevandsarealer tilbydes et økologisk omlægningstjek,” siger Paul Holmbeck, politisk direktør i Økologisk Landsforening.

09-12-2019 2 minutter PesticiderOmlægningØkologisk Landsforening

EU forbyder to farlige sprøjtemidler

Trods et nyt EU-forbud kan forbrugerne stadig købe konventionelle varer med de bandlyste pesticider.

09-12-2019 3 minutter PesticiderEUPolitik

Finansloven giver milliarder til klima- og naturindsats i landbruget

Landmænd skal kompenseres for at udtage lavbundsjord, og en fond skal finansiere skovrejsning.

03-12-2019 2 minutter KlimaPolitik