Annonce

Annonce

Dansende køer til Økodag

Det økologiske areal slår atter rekord og udgør nu 11,3 pct. af Danmarks landbrugsareal. Arkivfoto: ØL

I 2015 afblæste ministeren sin egen øko-målsætning - nu er den nået et år før tid

Nye tal viser, at det økologiske areal atter slår rekord og nåede en over 10 år gammel målsætning et år før deadline.

I 2009 fremsatte den daværende VK-regering sin plan om at fordoble det økologiske areal frem mod 2020 i forhold til 2007.

I 2015 punkterede daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjær Hansen (V) så den ambition, hun selv som fødevareminister var med til at fremsætte seks år forinden.

Alligevel nåede økologerne målet - endda ét år før tid. 

Nye tal viser nemlig, at det økologiske produktionsareal i 2019 nåede 301.481 ha, hvilket lige netop er godt en fordobling af produktionsarealet i 2007, der lå på 150.207 ha. Økologi udgør nu 11,3 pct. af det samlede landbrugsareal, hvilket er rekord.

Alene fra 2018 til 2019 blev arealet øget med 22.182 ha, hvilket er en stigning på knap otte pct.

“Det er dejligt at konstatere, at der er en stor åbenhed og omstillingsparathed i landbruget. Det er en stor beslutning for den enkelte landmand og bygger ofte på års grundige overvejelser og forberedelser. Økologisk Landsforening har bidraget til vejledningen af de landmænd, der har lagt om, og samtidig arbejdet intenst på, der er en efterspørgsel, så det er økonomisk interessant for landmændene. Omlægning og afsætning går hånd i hånd klart støttet af skiftende regeringers øko-politik. Det viser vejen til en grønnere fremtid, hvor verdensmålene er mere handling end snak,” siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening (ØL).

Omlægningsarbejdet stopper dog ikke her, for S-regeringen har en målsætning om at fordoble både det økologiske areal, forbruget og eksporten frem mod 2030 i forhold til 2020. ØL’s egen ambition lyder sågar på, at det økologiske areal og forbrug skal fylde 30 pct. i 2030.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser desuden, at salget af økologiske fødevarer er steget med ni pct. i de danske dagligvarebutikker i 2019 og nu udgør 12 pct. af det samlede salg. Det er stadig økologisk mælk, gryn, mel og grønt, der topper på danskernes indkøbsseddel, men også andre produktkategorier tegner sig for en markant stigning.

Flere artikler fra samme sektion

De Konservative efterlyser klimamærkning af fødevarer

Selv om det er både dyrt og kompliceret at beregne, hvad klimaaftrykket er for vores madvarer, mener ordfører fra De Konservative, at det er på tide, at Danmark indfører en klimamærkning.

28-07-2020 1 minutter Klima

Ulovlige pesticider får grønt lys af myndighederne

Trods forbud bliver ulovlige pesticider stadig brugt, fordi myndighederne giver dispensationer. Systemet bliver misbrugt, lyder kritikken.

08-07-2020 3 minutter Pesticider

Regeringen flytter 200 mio. kr. over i grøn pulje til landbruget

Regeringen har overført EU-midler til grønne tiltag - men den kunne faktisk have overført mere end dobbelt så meget.

08-07-2020 4 minutter Tilskud