Annonce

Annonce

Køer æder i stalden

Den nuværende landbrugspolitik medfører ikke mærkbare ændringer i landbrugets udledning af drivhusgasser, viser Energistyrelsens nye basisfremskrivning. Foto: Colourbox

Ny fremskrivning viser, at landbrugets klimabelastning er uændret i 2030

Landbrugets udledning af drivhusgasser er en stor forhindring på vejen mod CO2-neutralitet, siger professor.

Den nuværende politik på landbrugsområdet har minimal betydning for landbrugets fremtidige udledninger af drivhusgasser. 

Faktisk vil landbruget udlede stort set lige så meget i 2030 som nu - kun ca. ét procentpoint mindre i 2030 i forhold til 2017 - og dermed er man langt fra klimamålsætningerne i både 2030 og 2050. 

Uden nye klimatiltag vil landbruget stå for en fjerdedel af Danmarks udledninger i 2030 - lige nu udgør sektorens udledninger godt en femtedel.

Det viser en ny basisfremskrivning af Energistyrelsen, skriver altinget.dk.

“Fremskrivningen viser med stor tydelighed, at landbruget er en af de helt store knaster mod det endelige mål om klimaneutralitet i 2050,” siger Jette Bredahl Jacobsen, der er professor i miljø- og ressourceøkonomi ved Københavns Universitet og medlem af Klimarådet, til altinget.dk.

Jørgen E. Olesen, professor ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet og medforfatter på flere af FN’s klimapanel IPCC’s klimarapporter, er ikke overrasket over fremskrivningen, da der efter hans mening mangler reel politisk handling på området. Og uden en markant reduktion i landbruget tror han ikke på, at regeringen når målsætningen om, at Danmark udleder 70 pct. færre drivhusgasser i 2030 end 1990.

Hans Roust Thysen, klimachef i Seges, mener dog ikke, at fremskrivningen er retvisende for virkeligheden, da den kun tager højde for klimapolitikken og ikke medregner branchens egne ambitioner.

“Fremskrivningen tager ikke hensyn til markedet, kun politiske aktiviteter. Arla har en klimapolitik, Danish Crown har en klimapolitik. Hele markedet har ønsker til ændringer,” siger han til altinget.dk.

Flere artikler fra samme sektion

EU-politikere enige om at forlænge CAP'en

Forhandlingerne trækker ud, så politikerne er blevet enige om at forlænge den nuværende CAP - EU's fælles landbrugspolitik - med to år.

01-07-2020 1 minutter CAP,   EU,   Politik,   Tilskud

Fødevareminister: Vi kan godt betale nogle få ører mere for vores kød

Ny rapport fra Københavns Universitet viser, at brug af ansvarlig og afskovningsfri soja kun vil gøre kød- og mejeriprodukter marginalt dyrere end alternativet.

29-06-2020 2 minutter Foder,   Bæredygtighed

Økologisk Landsforening får million-bevilling til skovlandbrugsprojekt

Sammen med 10 partnere har ØL fået tilsagn til at gennemføre et fireårigt projekt, hvis formål er at fremme skovlandbrug i det danske landbrug.

26-06-2020 3 minutter Skovlandbrug,   Økologisk Landsforening