Annonce

Annonce

Gyllenedfælder på mark

Fra august 2022 falder loftet for, hvor meget uafgasset ikke-økologisk kvælstof økologer må bruge: fra 100 kg N per ha til 40 kg. Arkivfoto: Økologisk Landbrug

Økologer advarer: Skrappere øko-krav kan føre til dødsspiral

Grænsen for, hvor stor en andel konventionel gylle, der må bruges af økologer, sænkes snart. Det er flere økologiske planteavlere utilfredse med. Økologiforeninger står fast på, at det konventionelle input skal reduceres.

Tidsplanen for udfasningen af konventionel gylle i økologisk planteavl er urealistisk og vil potentielt føre til en dødsspiral for økologien. Det mener 40 økologer, som ifølge Landbrugsavisen kritiserer den økologiske strategiplan, der bl.a. har til formål at sænke den økologiske sektors brug af konventionel husdyrgødning og øge graden af selvforsyning og dansk produktion.

Niels Hauge Mikkelsen, der er planteavler fra Ejby på Fyn, tvivler på, at han kan fortsætte sin økologiske drift, hvis strategien bliver gennemført. Han har 516 hektar, hvoraf de 136 hektar er økologisk drevet.

For hans vedkommende er det særligt den varslede ændring af anvendelsen af ikke-økologisk uafgasset gødning, han gruer for: Fra august 2022 falder grænsen fra 100 kg N per ha til 40 kg, og det kan være et problem for de økologiske planteavlere i den østlige del af Danmark, hvor det økologiske husdyrbrug ikke er så udbredt som i den vestlige del af landet.

Hvis vi troede, at det her ville tage livet af økologiske planteavlere, havde vi selvfølgelig ikke vedtaget det.

— Hans Erik Jørgensen, formand for Landbrug & Fødevarers Økologisektion

Han advarer om, at stramningen vil udløse en dødsspiral i økologien, hvor udbytterne og proteinindholdet vil falde, omkostningerne vil stige, og grovvaresektoren vil søge billigere leverandører uden for Danmarks grænser.

"Vi er ikke sure gamle mænd, og vi er ikke imod ændringer, men vi mener, tidsplanen er urealistisk. Flere i gruppen overvejer direkte at stoppe, for det her hænger ikke sammen," siger Niels Hauge Mikkelsen til Landbrugsavisen.

Foreninger står fast

Hans Erik Jørgensen, formand for Landbrug & Fødevarers Økologisektion, er uenig i kritikken og afviser at ændre målene i strategien.

"Det er hele vejen rundt, vi lægger op til stramninger, selvforsyning og dansk produktion. Og hvis vi troede, at det her ville tage livet af økologiske planteavlere, havde vi selvfølgelig ikke vedtaget det. Tværtimod vil vi gøre alt, hvad vi kan, for at finde næringsstoffer, så alle bliver tilpasse og tilfredse," siger økologiformanden til Landbrugsavisen og minder om, at udfasningen af konventionel gylle har været på tegnebrættet siden 2008.

Søren Bilstrup, formand for Planteavlsudvalget i Økologisk Landsforening, har været medarkitekt på strategien og anser den som vigtig for hele den økologiske tankegang om recirkulering og bæredygtighed. Derfor afviser også han kritikken af strategien, der har været flere år undervejs.

"Vi bakker 100 pct. op om den aftale, vi har lavet," siger han til Økologisk Nu.

Han tilføjer, at det nu handler om at have fokus på at finde produkter, som fungerer og er tilladt i økologisk jordbrug, så nye næringsstoffer kan indfases, mens de konventionelle kilder udfases.

Flere artikler fra samme sektion

Flere økologer kan se frem til tilskud til ny teknologi

Der er stor efterspørgsel på tilskud til ny teknologi, og nu afsætter fødevareministeren ekstra penge til Økologisk investeringsstøtte i 2021. Derudover får ansøgerne et halvt år ekstra til at afslutte deres projekt.

02-12-2021 2 minutter Tilskud

Snart bliver engelske landmænd belønnet for at passe på deres jord

Engelske landmænd vil fra 2022 modtage betaling, hvis de aktivt værner om jordens frugtbarhed og sundhed. Flere naturorganisationer er dog skuffede over ordningen.

02-12-2021 4 minutter Udland,   Politik,   Jordfrugtbarhed

Ny kampagne skal gøre det nemt at spise grønnere i januar

I januar 2022 sætter Dansk Vegetarisk Forening for første gang den landsdækkende kampagne Grøn Januar i gang. Grøn Januar har deltagelse af flere store kæder og skal sætte fokus på at spise grønnere ved at synliggøre udbuddet af veganske muligheder i landets butikker samt på spisesteder og i kantiner.

02-12-2021 4 minutter Forbrug,   Detailhandel,   Plantebaserede fødevarer