Annonce

Annonce

Et voksent vildsvin ses i en skov med unger bag sig

Frygten for spredning af afrikansk svinepest har fået den polske regering til at udlove penge til jægere, der skyder vildsvinene. Foto: Colourbox

Polsk regering vil belønne nedskydning af vildsvin, men jægere modsætter sig

Den polske regering tilbyder jægere penge for at skyde vildsvin for at bremse afrikansk svinepest. Flere jægere mener dog, at det bryder med deres etiske kodeks og opfordrer kolleger til at afvise regeringens tilbud.

Tilfældene af afrikansk svinepest i Polen har nu fået landets regering til at tilbyde jægere ca. 1.100 kr. for hvert voksent hunvildsvin, de skyder. 

Planen møder dog modstand fra både jægere og forskere. Det polske jægerforbund Polski Zwiazek Lowiecki frygter, at op mod 210.000 vildsvin ud af en anslået bestand på ca. 230.000 vil blive skudt i løbet af de kommende måneder, og i et åbent brev opfordrer jægerforbundet Ostoja derfor landets jægere til ikke at tage del i nedskydningen. Det skriver bl.a. den britiske avis The Daily Telegraph og det polske medie naTemat.pl.

 "En eller anden, der er syg i hovedet, har besluttet, at alle vildsvin bør skydes, heriblandt drægtige søer og dem, der allerede har fået unger. Jeg appellerer til, at mine kolleger ikke tager del i denne massakre," skriver Marek Porczak, der er medlem i Ostoja, ifølge The Daily Telegraph.

Jægerne mener, at nedskydningen bryder deres etiske kodeks om restriktioner for, hvilke dyr der må skydes, og bevarelsen af den vilde natur.

Forskningen modsiger præmis

Den polske regering henviser til, at den vil beskytte landets svineindustri fra den smitsomme og uhelbredelige afrikanske svinepest.  

En rapport fra professor Henryk Okarme og dr. Katarzyna Bojarska fra det polske Academy of Science, modsiger dog regeringens præmis, med henvisning til at der ikke er fundet nogen sammenhæng mellem udbredelsen af afrikansk svinepest og størrelsen på en vildsvinebestand. 

Derudover viser forskning, at når en bestand er forsvundet fra et område, er der risiko for, at andre vildsvin kommer til - og dermed risiko for at de medbringer smitten fra en inficeret egn.

Sidste år vedtog den polske regering dog en plan om at bygge et to meter højt og 1.200 km langt hegn, der skal gå langs landets østlige grænse for at holde andre vildsvin ude. Hegnet, der er anslået til at koste, hvad der svarer til godt 400 mio. kr., forventes at stå færdigt i 2020.

Et omdiskuteret emne

Også i Danmark, der ligeledes vil bygge et hegn ved grænsen, har jægerne været på banen i debatten. På Folkemødet på Bornholm sidste år gjorde formanden for Danmarks Jægerforbund, Claus Lind Christensen, det klart, at jægerne ønsker at have vildsvin i den danske natur. Han anerkendte dog nødvendigheden af et hegn, som Landbrug & Fødevarer har udtrykt sin opbakning til.

Organisationer som Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Pattedyrforening, Danmarks Sportsfiskerforening og flere tyske pendanter er imidlertid modstandere og henvendte sig i efteråret til EU for at få stoppet opførelsen af et vildsvinehegn mellem Danmark og Tyskland. Arbejdet med hegnet påbegyndes i denne måned og forventes at være afsluttet til efteråret. Hegnet skal være 70 km langt, 1,5 meter højt og graves 50 cm ned i jorden.

Ny forskning fra DTU har imidlertid vist, at fluer også er i stand til at sprede svinepest til danske svin, men det forstærker blot L&F's opbakning til hegnet.

"Hvis det viser sig, at fluer kan sprede smitten fra vildsvin til tamsvin, så understreger det bare vigtigheden af, at vi får et vildsvinehegn, der kan sikre, at vi ikke får vildsvin ind i Danmark," siger Jens Munk Ebbesen, direktør for L&F's fødevare- og veterinærområde, til Ritzau.

Flere muligheder til jægerne

Regeringen har desuden givet jægerne flere muligheder for at jage vildsvinet, bl.a. med brug af kunstigt lys og nedskydning på foderpladser, for at udrydde dyret i Danmark. 

Initiativerne, der skal forhindre sygdommen i at komme til Danmark, møder også opbakning fra Økologisk Landsforenings svineudvalg.

"Jeg kan kun bakke op om, at vi får gjort noget ved problemet med vildsvin med det samme. Som økologisk svineproducent står jeg og mine kolleger til at skulle lukke min produktion helt ned, hvis først afrikansk svinepest kommer til Danmark. Vi har ikke noget sted, hvor vi kan lukke vores fritgående grise ind. Afrikansk svinepest i Danmark vil være en katastrofe for alle produktionsformer, men i første omgang vil det ramme den økologiske produktion hårdt. Så jeg synes, det er det rigtige at sætte gang i alle de nødvendige tiltag her og nu, så vi forhåbentlig kan undgå en katastrofe for dyrene og økologisk svineproduktion i Danmark," har formanden Randi Vinfeldt tidligere udtalt til Maskinbladet.

Der har endnu aldrig været konstateret afrikansk svinepest i Danmark - til gengæld er Polen blevet ramt af flere tilfælde. Fra 17. februar 2014 til midten af 2018 har der været 2.090 tilfælde af afrikansk svinepest i vildsvin i Polen, primært i den østlige del.

Flere artikler fra samme sektion

Klimarådet anbefaler at udtage et landbrugsareal på Sjællands størrelse - så når vi vores mål

Staten skal hurtigt udpege målrettede arealer, der løser flere bæredygtighedsproblemer i et hug, fordi det vil udløse en synergieffekt - men det kræver en bedre politisk koordinering af arealanvendelsen.

23-04-2024 8 minutter Politik,   Natur,   Biodiversitet,   Klima,   Miljø

EU-Kommissionen trækkes i retten for løftebrud på dyrevelfærdsområdet

Et borgerinitiativ, som skulle bringe landbrugets dyr ud af burene så længe ud til at blive hørt af EU-Kommissionen. Nu har en gruppe dyreforkæmpere imidlertid lagt sag an mod kommissionen og anklaget den for at bryde sit løfte om at udfase og forbyde bure i landbruget.

19-04-2024 3 minutter EU,   Dyrevelfærd

Folketinget øremærker flere millioner til økologi

Et politisk flertal har netop fordelt ca. fem mia. kr. til indsatser for natur, klima og havmiljø - heriblandt er flere millioner øremærket økologien.

15-04-2024 3 minutter Politik