Annonce

Annonce

Tysklands kansler Angela Merkel går ud af et fly

Den tyske kansler Angela Merkel har erkendt, at Tyskland højst sandsynligt ikke når sit reduktionsmål for 2020. Foto: Plamen Stoimenov/EU2018BG/CC 2.0

Retten afviser øko-landmænds stævning af den tyske regering

Den tyske regering lever ikke op til sit ansvar for en grøn omstilling, mener tre landbrugsfamilier, der sammen med Greenpeace havde stævnet regeringen.

De forsøgte, men måtte se retten i Berlin afvise sagen.

Organisationen Greenpeace havde ellers sammen med tre tyske landbrugsfamilier - alle økologer - stævnet den tyske regering for ikke at gøre nok for at reducere landets udledning af drivhusgasser. 

Parterne argumenterede for, at deres levevilkår blev forringet som følge af klimaforandringernes ekstremvejr, og at regeringen enten måtte sætte bindende mål for en reduktion eller kompensere for udledningerne.

“Selvom vi tabte i dag, er der i afgørelsen mange vigtige udtalelser, der er nødt til at blive anerkendt i politikker og love,” sagde anklager Roda Verheyen til CNN, da rettens afvisning var en kendsgerning.

Afvisningen blev begrundet med, at selvom manglende klimahandling potentielt krænker menneskerettigheder, var man ude af stand til nøjagtigt at vurdere, i hvilket omfang og hvor hurtigt regeringen bør handle.

De tre økologiske landbrugsfamilier frygter, at det tiltagende ekstremvejr affødt af stigende temperaturer vil påvirke deres udbytter og husdyr negativt.

“Jeg kan fortælle om de konkrete konsekvenser ved ekstremvejret i 2017-18. Markerne var oversvømmede. Og på Pellworm, øen vi bor på, betød det dræningsproblemer, fordi vi ikke kunne komme af med vandet. Straks efter havde vi en ekstremt tør periode, der efterlod vores græsningsarealer komplet ubrugelige. Der voksede ikke nok græs til, at vi kunne fodre vores tyre og kvæg. Generelt har vi bemærket en stigning i ekstremvejret,” fortæller Silke Backsen, en af landmændene, til dw.com.

Et studie fra sidste år har vist, at antallet af klimarelaterede naturkatastrofer er firedoblet siden 1980, og et studie fra i år har påvist, at klimaforandringerne har ført til et globalt fald i udbytterne. 

Den tyske kansler Angela Merkel har for nylig erkendt, at landet højst sandsynligt ikke når sit mål om at reducere udledningen af drivhusgasser med 40 pct. i 2020 i forhold til 1990.

I den forbindelse præsenterede regeringen en klimapakke på 54 mia. euro, der skal sætte fart på den grønne omstilling, men det er ikke nok, mener Silke Backsen.

“Jeg tror, det står klart for alle, hvad det handler om, og hvilke ministerier, der er nødt til at tage alvorlige skridt for som minimum at nå klimamålene. Der er et stort problem med transport. Der er et stort problem med brunkul, i kulbranchen, i energibranchen. Vi skulle have haft store forandringer for længe siden. Det er nødvendigt, at vi på alle niveauer omsider får nogle retningslinjer, som vi som borger kan følge, så det bliver nemmere for os at leve på en måde, der udleder mindre CO2. Det er tydeligt. Jeg vil ikke fortælle regeringen, hvilke skridt den helt præcis bør tage - det har den sine egne eksperter til. Men den er nødt til at gøre mere,” siger hun til dw.com.

I flere og flere lande bliver regeringer stævnet for at have været for inaktive i den grønne omstilling. Den måske mest kendte sag i denne sammenhæng foregår i USA, hvor 21 børn og unge i 2015 sagsøgte den amerikanske regering. Forløbet er blevet forhalet af regeringens advokater, men der ventes en snarlig beslutning om, hvorvidt sagen kan komme for en dommer.

Lignende sager har også kørt i Holland, Østrig, Pakistan og Sydafrika - faktisk er der de seneste 25 år anlagt mindst 1.300 klimaretssager i 28 lande verden over ifølge en opgørelse fra den britiske tænketank Grantham Research Institute for Climate Change.

Selvom sagen i Tyskland blev afvist ved retten i Berlin, har sagsøgerne mulighed for at anke.

Flere artikler fra samme sektion

Det bliver nemmere at være småskalaproducent

Nye regler vil forbedre indtjeningsmulighederne for landets småskalaproducenter med direkte salg af æg og kyllinger .

03-07-2020 2 minutter Æg og fjerkræ

EU-politikere enige om at forlænge CAP'en

Forhandlingerne trækker ud, så politikerne er blevet enige om at forlænge den nuværende CAP - EU's fælles landbrugspolitik - med to år.

01-07-2020 1 minutter CAP,   EU,   Politik,   Tilskud

Fødevareminister: Vi kan godt betale nogle få ører mere for vores kød

Ny rapport fra Københavns Universitet viser, at brug af ansvarlig og afskovningsfri soja kun vil gøre kød- og mejeriprodukter marginalt dyrere end alternativet.

29-06-2020 2 minutter Foder,   Bæredygtighed