Annonce

Annonce

Høst af sojabønner

Næsten 80 pct. af verdens sojaforbrug går til dyrefoder, og efterspørgslen på soja er mere end fordoblet i løbet af de seneste to årtier. Foto: United Soybean Board/flickr

Thise fremrykker stop for soja

32 ud af Thises 75 andelshavere har siden starten af 2021 - i samarbejde med fodrings- og planteavlskonsulenter - deltaget i staldskoler om reduktion af eller helt ophør med brug af soja i foderet.

Mejeriet Thise vil stoppe med at bruge soja i foderet til deres køer, ungdyr og kalve tidligere end oprindeligt planlagt. Det har en enig Thise-andelshaverkreds besluttet, oplyser Thise i en pressemeddelelse.

Udfasningen blev påbegyndt i 2020 og skulle løbe frem til d. 1. oktober 2023, men efter en evaluering af processen er deadline nu fremrykket ét år, så datoen i stedet er d. 1. oktober 2022. Samtidig skal eventuelt importeret foder være af europæisk oprindelse.

32 ud af Thises 75 andelshavere har siden starten af 2021 været frontløbere i projektet og har i samarbejde med fodrings- og planteavlskonsulenter deltaget i staldskoler om reduktion af eller helt ophør med brug af soja i foderet. Erfaringerne har været så positive, at de er en medvirkende årsag til, at andelshaverne nu tør sætte turbo under udfasningen.

Afhængig af opgørelsesmetode anslås det, at klimabelastningen fra den importerede soja svarer til en tredjedel af dansk landbrugs samlede udledninger af drivhusgasser, lyder det fra Thise.

Soja dyrkes overvejende på arealer, hvor der tidligere var regnskov eller andre naturlige økosystemer, og derfor har den stigende efterspørgsel udgjort et problem for både biodiversiteten og klimaet. Næsten 80 pct. af verdens sojaforbrug går til dyrefoder, og efterspørgslen på soja er mere end fordoblet i løbet af de seneste to årtier.

Flere artikler fra samme sektion

Flere økologer kan se frem til tilskud til ny teknologi

Der er stor efterspørgsel på tilskud til ny teknologi, og nu afsætter fødevareministeren ekstra penge til Økologisk investeringsstøtte i 2021. Derudover får ansøgerne et halvt år ekstra til at afslutte deres projekt.

02-12-2021 2 minutter Tilskud

Snart bliver engelske landmænd belønnet for at passe på deres jord

Engelske landmænd vil fra 2022 modtage betaling, hvis de aktivt værner om jordens frugtbarhed og sundhed. Flere naturorganisationer er dog skuffede over ordningen.

02-12-2021 4 minutter Udland,   Politik,   Jordfrugtbarhed

Ny kampagne skal gøre det nemt at spise grønnere i januar

I januar 2022 sætter Dansk Vegetarisk Forening for første gang den landsdækkende kampagne Grøn Januar i gang. Grøn Januar har deltagelse af flere store kæder og skal sætte fokus på at spise grønnere ved at synliggøre udbuddet af veganske muligheder i landets butikker samt på spisesteder og i kantiner.

02-12-2021 4 minutter Forbrug,   Detailhandel,   Plantebaserede fødevarer