Annonce

Annonce

Det lave dækningsbidrag pr. høne sætter de økologiske ægproducenter under yderligere pres. Arkivfoto: Økologisk Landsforening

Ægproducenters økonomi på ny nedtur

Igen i 2020 faldt de økologiske ægproducenters dækningsbidrag. Økologiske æg er for billige, og lav notering levner ikke plads til udvikling af produktionen, lyder det fra udvalgsformand.

Med et dækningsbidrag pr. høne på 101 kr. i gennemsnit er de økologiske ægproducenters økonomi sat under yderligere pres.

Resultatet, der stammer fra effektivitetskontrollen, dækker over et fald på 7 kr. fra 2019, der ellers i branchen betegnes som et særligt forfærdeligt år, men 2020 blev altså endnu værre.

Set udefra går det ellers godt. Der bliver solgt masser af økologiske æg, og hønerne har aldrig lagt så mange æg som nu og på så lidt foder som nu. Dødeligheden er faldet, men er stadig for høj, fortalte formanden for fjerkræproducenterne i Økologisk Landsforening, Lars Bredahl, i sin beretning på det nylige årsmøde.

Der er dog malurt i bægeret.

"101 kr. er ikke nok til, at vi kan udvikle produktiotnen, og vi begynder at se flokke med pillede høns i velfærdskontrollen. Det begyndte i 2019, og selv om vi ikke har tallene fra 2020 endnu, forventer jeg ikke, det ser bedre ud, når vi også tager i betragtning, at fugleinfluenza har sendt dyrene ind i staldene. Det kommer til at trække spor langt frem, for de hønniker, vi får næste gang, har ikke været vant til at komme ud. Jeg kan godt frygte for deres adfærd," sagde Lars Bredahl.

Der er ikke en en-til-en sammenhæng mellem dækningsbidraget pr. høne og hønsenes velfærd, men Lars Bredahl hejste alligevel et flag på hønsenes vegne.

"Jeg tror på dialog. Vi må alle arbejde for, at pakkerierne forstår situationen. Jeg har ingen illusioner om, at de bekymrer sig om min økonomi, men jeg kan fortælle dem, at når vi presses så hårdt på noteringen, som tilfældet er nu, så får pakkerierne ikke det højværdiprodukt, som vi kunne lave, og som de gerne vil sælge til forbrugerne. Økonomi er midlet til, at vi kan honorere de høje økologiske krav og også de klimamæssige krav, vi står over for i fremtiden”, lød det fra Lars Bredahl.

På årsmødet blev Jens Otto Rasmussen, Jan Volmar og Christian Mortensen genvalgt til fagudvalget. Suppleant blev Frank Tolbøll.

Flere artikler fra samme sektion

Det frie liv har også en bagside

Det frie udeliv skåner økologiske malkekøer for trykninger, men øger risikoen for leverikter, viser en ny analyse af slagtefund.

07-05-2021 3 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg,   Mejeri

Sådan skaber du nye, bæredygtige kostvaner

To eksperter giver deres bud på, hvordan du kan ændre gamle vaner til nye, som farver dine valg og måltider mere grønne. Det handler om at erstatte den gamle vane med noget, der giver dig samme belønning.

07-05-2021 9 minutter Forbrug,   Mere grønt,   Plantebaserede fødevarer

Fødevaregigant vil ind på Europas marked for plantedrikke

Nestlé vil disrupte markedet for plantedrikke og lancerer nu en ærtebaseret drik, der tilmed er certificeret CO2-neutral.

07-05-2021 5 minutter Plantebaserede fødevarer,   Fri for-produkter,   Detailhandel,   Forbrug