Annonce

Annonce

Arla mælketankere

Hver gang Arlas tankbil henter et kg mælk hos andelshaverne, ryger der efter 1. december ekstra godt 20 øre retur til landmanden. Foto: Arla

Arla giver mælkepriserne et historisk løft

Fra december 2021 vil Arlas acontopris for konventionel og økologisk mælk stige med 22,4 øre/kg. 

Arla er igen klar til at skrue på mælkeprisen i opadgående retning. Denne gang bliver der tale om et stort løft. I en besked til de økologiske andelshavere skriver selskabet, at Arlas acontopris for økologisk mælk fra 1. december vil stige med 22,4 øre/kg.

Dermed vil Arlas acontopris for økologisk mælk af førsteklasses kvalitet, hvor producenten har indsendt data for klimatjek nå op på 359 øre/kg.  Det svarer til en stigning på syv pct., og Finn Tang, formand for Mælkeudvalget i Økologisk Landsforening, glæder sig over den hidtil største stigning i løbet af en måned.

”Det er historisk, og det er første gang, siden jeg begyndte at levere konventionel mælk til Arla for 32 år siden, at basisprisen på mælk bliver så høj,” siger Finn Tang, som omlagde til økologi i 1996.

”På den ene side kan jeg godt være glad for den høje pris, men på den anden side må jeg også konstatere, at der nok ikke bliver 20 øre mere til landmanden. Når vi gør regnestykket op, dækker prisstigningen nok nogenlunde de merudgifter, som vi har haft. Renten stiger og alene priserne på el og diesel er næsten fordoblet i løbet af det seneste år. Vi har også nogle ansatte, som gerne vil have noget mere i løn,” siger den jyske mælkeproducent, som netop har afleveret sin VW Touran hos mekanikeren med en ødelagt kobling.

”Men stigningen i afregningen betyder ikke, at jeg løber ned til bilforhandleren og køber en ny bil, men jeg håber da, at der bliver lidt til en ny kobling,” siger Finn Tang, som pointerer, at det er vigtigt, at mælkeproducenterne får en stærkere økonomi, da omlægningen til en grønnere produktion i fremtiden kommer til at kræve en del investeringer ude på gårdene.

I den forbindelse minder han om, at landmænd typisk arbejder med langsigtede investeringshorisonter, så han håber, at de nye højere priser også er udtryk for en stabil tendens i mælkepriserne, som Arla tidligere på året har reguleret med nogle få øre.

Flere artikler fra samme sektion

Flere økologer kan se frem til tilskud til ny teknologi

Der er stor efterspørgsel på tilskud til ny teknologi, og nu afsætter fødevareministeren ekstra penge til Økologisk investeringsstøtte i 2021. Derudover får ansøgerne et halvt år ekstra til at afslutte deres projekt.

02-12-2021 2 minutter Tilskud

Snart bliver engelske landmænd belønnet for at passe på deres jord

Engelske landmænd vil fra 2022 modtage betaling, hvis de aktivt værner om jordens frugtbarhed og sundhed. Flere naturorganisationer er dog skuffede over ordningen.

02-12-2021 4 minutter Udland,   Politik,   Jordfrugtbarhed

Ny kampagne skal gøre det nemt at spise grønnere i januar

I januar 2022 sætter Dansk Vegetarisk Forening for første gang den landsdækkende kampagne Grøn Januar i gang. Grøn Januar har deltagelse af flere store kæder og skal sætte fokus på at spise grønnere ved at synliggøre udbuddet af veganske muligheder i landets butikker samt på spisesteder og i kantiner.

02-12-2021 4 minutter Forbrug,   Detailhandel,   Plantebaserede fødevarer