Annonce

Annonce

Annonce

Proteinpulver af hestebønner matcher de tekniske og smagsmæssige krav, som fødevareindustrien stiller, og så kan de dyrkes lokalt med et langt lavere klimaaftryk.

Hestebønner er sojas klimavenlige afløser

Forskere ved Københavns Universitet har fundet en metode til at koncentrere protein fra hestebønner. Hestebønnemelet har egenskaber, så det kan erstatte sojamel i fødevareindustrien.

Sojamel er ingrediens i et utal af forarbejdede fødevarer. Når forbrugere i stigende grad erstatter kød med plantefars og andre køderstatninger og drikker plantedrikke i stedet for mælk, er det ofte sojabaserede fødevarer, der ryger i indkøbsvognen.

Men soja er også et produkt, hvis rygte blakkes af fældning af regnskov, lange transporter og i det hele taget et problematisk klimaaftryk. Alternativer til soja er derfor interessante. 

Hestebønner er et sådant alternativ, og ny forskning fra Københavns Universitet har afdækket, at proteinpulver af hestebønner matcher de tekniske og smagsmæssige krav, som fødevareindustrien stiller – og så kan de dyrkes lokalt med et langt lavere klimaaftryk, oplyser Iben Lykke Petersen, adjunkt på Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet og en af forskerne bag det nye studie, der er udgivet i tidsskriftet Foods.

“En anden væsentlig faktor er, at meget soja er genmodificeret, så det kan tåle Roundup. Og her er mange forbrugere kritiske over for, hvad det har af konsekvenser for miljøet,” siger Iben Lykke Petersen om baggrunden for undersøgelsen.

Med udgangspunkt i at de skal kunne dyrkes lokalt, har forskerne testet forskellige afgrøders potentiale som proteinpulver. Hestebønner viser sig særdeles velegnede. Ved hjælp af såkaldt vådfraktionering har forskerne kunnet koncentrere protein fra hestebønnerne og fjerne stoffer, der hæmmer fordøjelsen, så bønneproteinet er lige så let at fordøje som protein i kød og æg. 

Hestebønner kan desuden konkurrere med soja på smag, udseende og konsistens. Fødevareindustrien foretrækker et smagsneutralt, lyst produkt med fast konsistens, og hestebønne-melet kan levere på alle tre parametre, skriver Københavns Universitet på sin hjemmeside.

Flere artikler fra samme sektion

Landmand gav jord tilbage til naturen

Da Tage Størup fra Skellerup ved Silkeborg besluttede sig for at gå på pension som landmand, gav han noget af sin jord tilbage til naturen.

02-06-2020 4 minutter Biodiversitet

Gratis økologiske omlægningstjek i Holbæk Kommune

Holbæk Kommune tilbyder i samarbejde med Økologisk Landsforening gratis omlægningstjek til landmænd i kommunen.

02-06-2020 2 minutter Omlægning

Bedre dokumentation skal fjerne tvivl om afgræsning

Blandt tilhængerne af holistisk planlagt afgræsning er der ikke tvivl: Systemet leverer på klima, biodiversitet og dyrevelfærd, men skal HPA redde kreaturerne gennem klimaindsatsen, skal der fakta på bordet.

02-06-2020 6 minutter Biodiversitet,   Holistisk afgræsning