Annonce

Annonce

Proteinpulver af hestebønner matcher de tekniske og smagsmæssige krav, som fødevareindustrien stiller, og så kan de dyrkes lokalt med et langt lavere klimaaftryk.

Hestebønner er sojas klimavenlige afløser

Forskere ved Københavns Universitet har fundet en metode til at koncentrere protein fra hestebønner. Hestebønnemelet har egenskaber, så det kan erstatte sojamel i fødevareindustrien.

Sojamel er ingrediens i et utal af forarbejdede fødevarer. Når forbrugere i stigende grad erstatter kød med plantefars og andre køderstatninger og drikker plantedrikke i stedet for mælk, er det ofte sojabaserede fødevarer, der ryger i indkøbsvognen.

Men soja er også et produkt, hvis rygte blakkes af fældning af regnskov, lange transporter og i det hele taget et problematisk klimaaftryk. Alternativer til soja er derfor interessante. 

Hestebønner er et sådant alternativ, og ny forskning fra Københavns Universitet har afdækket, at proteinpulver af hestebønner matcher de tekniske og smagsmæssige krav, som fødevareindustrien stiller – og så kan de dyrkes lokalt med et langt lavere klimaaftryk, oplyser Iben Lykke Petersen, adjunkt på Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet og en af forskerne bag det nye studie, der er udgivet i tidsskriftet Foods.

“En anden væsentlig faktor er, at meget soja er genmodificeret, så det kan tåle Roundup. Og her er mange forbrugere kritiske over for, hvad det har af konsekvenser for miljøet,” siger Iben Lykke Petersen om baggrunden for undersøgelsen.

Med udgangspunkt i at de skal kunne dyrkes lokalt, har forskerne testet forskellige afgrøders potentiale som proteinpulver. Hestebønner viser sig særdeles velegnede. Ved hjælp af såkaldt vådfraktionering har forskerne kunnet koncentrere protein fra hestebønnerne og fjerne stoffer, der hæmmer fordøjelsen, så bønneproteinet er lige så let at fordøje som protein i kød og æg. 

Hestebønner kan desuden konkurrere med soja på smag, udseende og konsistens. Fødevareindustrien foretrækker et smagsneutralt, lyst produkt med fast konsistens, og hestebønne-melet kan levere på alle tre parametre, skriver Københavns Universitet på sin hjemmeside.

Flere artikler fra samme sektion

Opmærksomhed på køernes sundhed skaber resultater

Et projekt hjælper landmændene med at finde nye veje til sundhed i besætningen. En deltager i projektet har nedbragt dødeligheden blandt sine køer markant.

28-09-2020 4 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg

Mælkeproducent fortryder, at han ikke lod kalven gå med sin mor eller en ammetante

Da Gert og Anne Glob Lassen for over 20 år siden etablerede sig som mælkeproducenter på Ellinglund nord for Silkeborg, overtalte rådgiverne dem til at droppe deres ønske om at lade ammetanter passe kalvene, til de var fravænnet.

28-09-2020 3 minutter Dyrevelfærd,   Mejeri,   Kvæg

Landmanden behøver ikke en højere afregning for Ad Libitum-mælken

Thise Mejeri har ikke regnet på forretningen bag Ad Libitum-mælken, men samlet vurderer Poul Pedersen, at der er tale om en god forretning for mejeriet.

28-09-2020 3 minutter Kvæg,   Dyrevelfærd