Annonce

Annonce

Annonce

Et opslag fra magasinet

Magasinet 'Løft Verdensmålene' skal vise lokalpolitikerne, hvordan økologi kan bruges som et redskab til at nå FN's verdensmål. Skærmdump fra magasinet

Kommuner bruger økologi i arbejdet med bæredygtighed

Over 30 danske kommuner bruger økologisk landbrug aktivt i arbejdet med bæredygtige løsninger. Lige fra sikring af rent drikkevand, naturpleje, bæredygtige måltider i kommunale køkkener og til klimaindsatsen i landbruget. Alle kommunalpolitikere får lige nu tilsendt magasinet 'Løft Verdensmålene' med eksempler på kommuner, der har succes med økologi som redskab.

Mange danskere får glæde af mere rent drikkevand i hanen, klimaforbedringer i landbruget, og sundere, klimavenlige og økologiske måltider i offentlige køkkener. Det skyldes mange kommuners aktive arbejde med økologi. 

I et nyt magasin, ‘Løft Verdensmålene’, beskriver Økologisk Landsforening (ØL) en række kommuner, som har succes med at bruge økologi i jagten på FN’s Verdensmål og en bæredygtig fremtid.

“Flere og flere kommuner arbejder aktivt med FN’s 17 Verdensmål for bæredygtighed, og mange har fået øje på, at økologisk landbrug og økologiske fødevarer er et godt redskab til at forfølge flere af verdensmålene. Vi samarbejder i dag med kommuner om naturpleje, beskyttelse af rent drikkevand fra pesticider, en styrket indsats for klimaet i landbruget, og sundere, økologisk og mere klimavenlig mad i offentlige køkkener,” siger Paul Holmbeck, politisk direktør i Økologisk Landsforening, og fortsætter:

“Og næsten halvdelen af alle kommuner har økologiske skolehaver, hvor børn lærer om mad, natur og økologi. Økologien er lidt af en schweizerkniv, som kommunerne kan bruge til at løse helt centrale, kommunale opgaver. Vi står klar til at hjælpe flere kommuner med de næste skridt.”

Omlægningstjek sikrer rent drikkevand

Et eksempel fra ‘Løft Verdensmålene’ er fra Aalborg Kommune, der i flere år er gået i partnerskab med Økologisk Landsforening om at lave frivillige økologi-omlægningstjek hos konventionelle landmænd.

“Økologien passer rigtig godt ind i forhold til sårbare drikkevandsområder, dyrevelfærd og biodiversitet,” siger Mette Larsen, projektleder i Aalborg Kommunes Netværk for Bæredygtig Landbrugsudvikling.

Landets kommuner står over for en stor opgave: Et nyt pesticidforlig giver dem kun tre år til at lave frivillige aftaler med landmænd om pesticidstop tæt på drikkevandsboringer. Her er omlægningstjek en god løsning.

“Det er meget nemmere at lave en aftale med en landmand om økologisk drift, end de mere permanente aftaler, hvor hans dyrkningsret nær en vandboring ophører. Et omlægningstjek er en rigtig effektiv måde at beskytte kommunernes drikkevandsarealer,” siger økologikonsulent hos ØL Jens Peter Hermansen.

Magasinet ’Løft Verdensmålene’ viser også, hvem kommunerne kan kontakte for hjælp. Ikke blot med at sikre rent drikkevand, men også køkkenomlægninger, natur-/klimaindsatser og mere økologi i skolerne.

Læs magasinet online

”Løft Verdensmålene” uddeles i disse dage til landets kommunalpolitikere. Læs magasinet her (via linket issuu.com/okologidk/docs/lv). På www.okologi.dk/kommuner er der flere eksempler fra kommunerne.

 

For yderligere oplysninger

Paul Holmbeck, politisk direktør i Økologisk Landsforening, tlf.: 28 19 19 62, ph@okologi.dk

Peter Nordholm Andersen, redaktør og pressemedarbejder, tlf. 24 66 64 36, pna@okologi.dk 

Annonce

Flere artikler fra samme sektion

Markant nedgang for britisk økologi

På godt ti år er det økologiske areal i Storbritannien faldet med en tredjedel.

28-05-2020 2 minutter Udland

Ny, grøn fødevareplan kan godt forenes med landbrugspolitikken, siger EU-Kommissionen

EU-Kommissionens grønne 'Farm to Fork'-strategi passer til den kommende landbrugspolitik, såfremt politikken opfylder nogle forudsætninger.

28-05-2020 1 minutter EU,   CAP

Dansk EU-politiker ønsker grøn reform af landbrugsstøtten

Økologisk Landsforenings model til en ændring af EU's landbrugsstøtte møder opbakning fra Asger Christensen, der mener, at den gavner klimaet og miljøet.

28-05-2020 2 minutter EU,   CAP