Annonce

Annonce

Blandede grøntsager

Odense Kommune lancerer 92 nye, klimavenlige retter i sine offentlige køkkener. Alle er vegetariske eller veganske. Arkivfoto: Økologisk Landsforening

Odense lancerer vegetarretter til byens patienter og ældre

Sammen med bl.a. Økologisk Landsforening har Odense Kommune udviklet 92 klimavenlige måltider til kommunens plejecentre, kantiner og i hjemmeplejen.

Hidtil har de mest populære retter blandt Odenses ældre på plejecentrene og i hjemmeplejen været bøf med løg, frikadeller og flæskesteg - altså hvor kødet er i centrum. Det kan dog snart ændre sig.

Odense Kommune er nemlig gået sammen med en række andre partnere, bl.a. Økologisk Landsforening, om at udvikle 92 nye, klimavenlige retter. Samtlige retter er vegetariske og 30 pct. af dem er veganske.

Arbejdet blev indledt i marts, hvor de grønne måltider blev udviklet og smagt dem til. Nu er de så klar til at lande på tallerkenerne hos de ældre på byens plejecentre, i hjemmeplejen og i kommunens kantiner.

"Vi vil gerne støtte op om FN's verdensmål, og det gør vi blandt andet i vores køkkener i Odense," siger Søren Windell, rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen i Odense Kommune, i en pressemeddelelse.

Proteiner fra planter

Retterne er udarbejdet med hjælp fra bl.a. Inger Kjærgaard, der er kok og konsulent ved The Cook Room, og Arne Astrup, som er professor i ernæring ved Københavns Universitet. Der har især været fokus på at give dem et højt proteinindhold, som kommer småtspisende borgere og patienter til gode. Proteinerne kommer bl.a. fra bønner, kikærter og linser.

Opskrifterne på retterne bliver gjort offentligt tilgængelige den 17. september, så alle får mulighed for at prøve dem af. 

Opskriftsamlingen går under navnet 'Grønne Retter i Store Gryder' og er et samarbejde mellem Byens Køkken og personalekantinterne i Odense Kommune, køkkenerne på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, Økologisk Landsforening, Arla Pro, Dansk Vegetarisk Forening, Danske Æg og Arne Astrup fra Københavns Universitet.

Flere artikler fra samme sektion

Salget af økologi har stabiliseret sig

Efter et år med fald i salget af økologiske fødevarer viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, at salget i 2023 har stabiliseret sig. Økologien har, som andre fødevarer, været udfordret af inflation og stigende omkostninger. Men nu ser det ud til at vende.

26-04-2024 3 minutter Detailhandel

Flest sanktioner til gårdsalg af æg

Fødevarestyrelsen har været på stikprøvekontrol hos 198 producenter og æg-pakkerier, der sælger direkte til forbrugere eller lokale butikker. I 9 pct. af besøgene førte kontrollerne til sanktioner.

25-04-2024 2 minutter Kontrol,   Gårdbutikker & direkte salg

Nu kommer der pant på de tyske dåser

EU-parlamentet har i dag vedtaget nye regler som betyder, at der fra 2029 skal opkræves dåsepant i de europæiske lande, hvilket formentlig vil begrænse forureningen med dåser i den danske natur.

24-04-2024 3 minutter Emballage