Annonce

Annonce

En mand med en rød bøllehat viser sin mad frem

Det økologiske har stor betydning for Robert Krogshave, der gerne vil undgå pesticidrester i maden og vægter højere dyrevelfærd. Han betegner sine kostvaner som "meget varierede". Foto: Eva Krebs Larsen

Hvad synes festivalgængerne egentlig om NorthSides kødfri og økologiske initiativ? Vi spurgte fem af dem

VOXPOP: Kun én af de festivalgæster, som Økologisk Nu mødte på Northside Festival, mente, at der burde være mulighed for at tilvælge kød. Alle bakkede op om festivalens fokus på økologi.

Den første kødfri Northside-festival er nu overstået, og Økologisk Nu var til stede på pladsen i Aarhus for at spørge, hvad gæsterne synes både om det plantebaserede tiltag og festivalens store fokus på, at maden skal være økologisk.

Michael Skaarup Sørensen

Festivalen er kødfri i år. Hvad synes du om det?

"Det er et frisk og modigt tiltag."

Hvor plantebaserede er dine kostvaner til daglig?

Michael Skaarup Larsen var tilfreds med, at festivalen var både økologisk og kødfri i år
Michael Skaarup Larsen var tilfreds med, at festivalen var både økologisk og kødfri i år. Foto: Eva Krebs Larsen

"Det plantebaserede fylder ikke i dagligdagen. Jeg har prøvet at lave bøffer af plantebaseret kød. Det virker ikke helt, smager ikke så godt. Men når jeg køber mad udefra, som er lavet af specialister, smager det godt."

Betyder det noget for dig, om maden er økologisk eller ej?

"Det er et godt skridt i en sund retning, at alt er økologisk."

Bruno Jakobsen

Festivalen er kødfri i år. Hvad synes du om det?

Bruno Jakobsen havde det fint med, at festivalen var uden kød, men undrede sig over, at der ikke var nogen light-drikkevarer at købe
Bruno Jakobsen havde det fint med, at festivalen var uden kød, men undrede sig over, at der ikke var nogen light-drikkevarer at købe. Foto: Eva Krebs Larsen

"Det er O.K., at maden er kødfri. Jeg har spist veganske rejer og forårsruller. Det får mig ikke til at holde mig væk. Men jeg forstår ikke, hvorfor jeg ikke kan købe drikkevarer uden sukker. Enten er der sukker i, eller også kan jeg kun købe kildevand. Ingen lightprodukter - det forstår jeg ikke. Der er ingen steder, jeg kan opstøve en Cola Light. Det er en god idé med vandposter, så man kan fylde vand op, men der skulle være flere af dem. De er svære at finde."

Hvor plantebaserede er dine kostvaner til daglig?

"Til hverdag spiser jeg ikke plantebaseret, men jeg går all-in på økologi og har færre køddage."

Betyder det noget for dig, om maden er økologisk eller ej?

"Ja, det betyder meget for mig, at maden er økologisk, fordi det hele hænger sammen."

Robert Krogshave

Det økologiske har stor betydning for Robert Krogshave, der til daglig veksler mellem at spise plantebaseret og kød
Det økologiske har stor betydning for Robert Krogshave, der til daglig veksler mellem at spise plantebaseret og kød. Foto: Eva Krebs Larsen

Festivalen er kødfri i år. Hvad synes du om det?

"Det er O.K., at festivalen er kødfri. Der kan købes meget god mad. I går spiste jeg indisk mad og nogle friturestegte svampe. I dag spiser jeg pizza."

Hvor plantebaserede er dine kostvaner til daglig?

"Mine kostvaner er meget varierede - både plantebaseret og kød, jeg er ikke ekstrem. Vi spiser ikke enten/eller. Jeg kan fx spise oksebøffer den ene dag og rødbedefrikadeller den anden. Min datter er vegetar, så det har også en betydning."

Betyder det noget for dig, om maden er økologisk eller ej?

"Ja, økologi har en stor betydning. Hovedsageligt spiser jeg økologisk hjemme, fordi jeg ikke gider pesticider og vil passe på miljøet. Økologi er ikke ens overalt. Fx hvis jeg skal vælge imellem en spansk økologisk gulerod og en dansk ikke-økologisk gulerod, vælger jeg den danske, da jeg er sikker på, at den er bedre. Men når jeg skal købe kylling, vælger jeg ALTID økologisk. Jeg tænker over dyrevelfærd. Det giver ikke mening at købe en kylling til 20 kr. Man kan ikke opdrætte en kylling under gode dyrevelfærdsforhold for 20 kr."

Hans Christian Gug

Hans Christian Gug havde gerne set, at man kunne tilvælge kød på festivalen
Hans Christian Gug havde gerne set, at man kunne tilvælge kød på festivalen. Foto: Eva Krebs Larsen

Festivalen er kødfri i år. Hvad synes du om det?

"Der burde være et kødalternativ, så man kan vælge selv."

Hvor plantebaserede er dine kostvaner til daglig?

"I min hverdag er min mad 50/50 blandet vegetarisk og dansk mad, plantekød osv."

Betyder det noget for dig, om maden er økologisk eller ej?

"Ja, jeg spiser primært økologisk. Det betyder meget for mig, hvordan dyrene har haft det, og hvad de har fået at spise, og hvordan det påvirker os som mennesker."

Anne Fisker

Anne Fisker har det fint med, at festivalen ikke serverer kød i år, selvom hun spiser kød i dagligdagen
Anne Fisker har det fint med, at festivalen ikke serverer kød i år, selvom hun spiser kød i dagligdagen. Foto: Eva Krebs Larsen

Festivalen er kødfri i år. Hvad synes du om det?

"Fint! Jeg har vegetariske forældre."

Hvor plantebaserede er dine kostvaner til daglig?

"I kantinen på mit arbejde prøver de at leve op til kostrådene om maksimum 350 gram kød per uge og stræber efter at være CO2-neutrale i 2030. Hjemme spiser vi også kød, men også mange grøntsager og plantekød."

Betyder det noget for dig, om maden er økologisk eller ej?

"Det er vigtigt, at vores mad er økologisk, og at kød er økologisk for at passe på vores jord og planter. Mine forældre er mine forbilleder, og det, at jeg spiser økologisk, er et opvækstvilkår. I Odder har vi Økologiens Have, og her har vi en økologisk fælleshave, hvor vi dyrker grøntsager i fællesskab og på sigt bliver selvforsynende med grøntsager. Vores boliger er også CO2-neutrale og har solceller på taget."

Flere artikler fra samme sektion

Økojord A/S udbetaler for første gang udbytte til aktionærerne

Efter et år med et historisk flot resultat på 3,1 mio. kr. rundede selskabet, der står for opkøb af landbrugsejedomme for Danmarks Økologiske Jordbrugsfond en ny milepæl ved for første gang at levere på tre bundlinjer og udbetale et mindre udbytte til aktionærerne.

16-05-2024 7 minutter

Europæerne spiser mindre og mindre kød

Siden 2019, da kødforbruget toppede, er det faldet godt 1,5 pct. årligt. Især forbruget af grisekød er faldet.

15-05-2024 1 minutter Forbrug,   Statistikker

Det Økologiske Høstmarked er meget mere end et udstillingsvindue

Der er mange grunde til at holde høstmarked, og for flere af de garvede høstmarkedsværter er det vigtigste ikke det ekstra salg, som det populære event skaber i løbet af de to sensommerdage.

15-05-2024 6 minutter