Annonce

Annonce

Traktor med trailersprøjte sprøjter kornmark

Målet med den nye pesticidstrategi er at forbedre beskyttelsen af grundvandet, vandmiljøet og biodiversiteten samt danskernes fødevaresundhed og -sikkerhed. Foto: Colourbox

Ny pesticidstrategi peger på økologi som et vigtigt værktøj

Pesticidafgifterne omlægges, så nogle midler bliver billigere og andre dyrere. Økologi bliver nævnt som et vigtigt værktøj til at sænke landbrugets pesticidbelastning.

Den nye femårige pesticidstrategi, der har som mål at nedbringe pesticidbelastningen i Danmark, omtaler økologi som et "vigtigt redskab", og den anerkendelse glæder man sig over i Økologisk Landsforening.

"Vi er rigtig glade for, at de anser økologi som et redskab. Vi lægger meget stor vægt på, at landmændenes ansvar for naturen i det åbne land i og omkring markerne, har fundet vej ind i sprøjtemiddelstrategien. Vi skal have skabt meget bedre betingelser for naturindholdet og biodiversiteten. Et ophør med brug af sprøjtemidler er en af de vigtige forudsætninger,” siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Bag den nye strategi står regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Konservative, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Kristendemokraterne. I strategien står bl.a., at aftalepartierne er "enige om, at økologi er et vigtigt redskab i forhold til reduktion af belastningen fra sprøjtemidler".

Målet med strategien er at forbedre beskyttelsen af grundvandet, vandmiljøet og biodiversiteten samt danskernes fødevaresundhed og -sikkerhed. Det skal bl.a. ske ved hjælp af en omlægning af pesticidafgiften, så de mindst belastende midler - også dem, som økologerne må bruge - bliver billigere og de mere belastende dyrere.

Mere kontrol

Derudover øges kontrollen hos landmændene, i tolden og hos forhandlerne for at sikre, at der ikke sælges og bruges ulovlige midler, og der afsættes flere midler til Varslingssystemet til udvaskning af pesticider (VAP), som tester, om godkendte sprøjtemidler siver ned i grundvandet.

Der bliver også sat ind mod verdens mest udbredte pesticid glyphosat for at nedbringe brugen af det. Det betyder, at konventionelle landmænd ikke længere må bruge midlet til høsthjælp i foderafgrøder. I dag bruges det til at tvangsmodne kornet, så det bliver nemmere at høste.

Et andet punkt, som får ros fra Økologisk Landsforening, er planen om at fokus på biodiversitetshensyn opprioriteres, og planen om at udvikle et marknaturindeks, som skal belyse markarealernes bidrag til naturen og biodiversiteten.

"Et marknaturindeks er et udtryk for, i hvilken grad det enkelte landbrug giver plads til natur og biodiversitet. Det er et simpelt redskab, der har en stor betydning," fortæller Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef, Økologisk Landsforening, der også glæder sig over, at aftalen kan styrke det politiske beslutningsgrundlag, når der skal laves aftaler om landbruget.

Forventer først effekt om nogle år

Danva, interesseorganisationen for alle, der arbejder professionelt med vand og spildevand, roser også aftalen for at nedbringe pesticidbelastningen og øge bevillingen til VAP, hvilket Danva netop har anbefalet.

”Det er allerede forbudt at tvangsmodne afgrøder til fødevarer med glyphosat. Det er derfor logisk også at forbyde det til brug før høst til foder. Glyphosat er et ud af flere stoffer, som vandværkerne slås med,” siger direktør i Danva Carl-Emil Larsen.

Han mener dog, at det er for tidligt at sige, om afgiftsomlægningen på pesticider kan være med til at reducere sprøjtemiddelbelastningen med 27 pct. i 2025.

”Det er endnu for tidligt at sige, om der kommer en effekt ud af omlægningen af afgifterne. Men vi håber, det kan få en betydning for de mængder, der anvendes. Vi har i tidligere år set, at der er sket hamstring af midler i forbindelse med varsling af afgiftsændringer, så en effekt vil nok først kunne ses om nogle år,” siger Carl-Emil Larsen.

Sprøjtemiddelstrategien gælder i perioden 2022-2026.

Flere artikler fra samme sektion

»Det er nødvendigt for mennesket at genoprette sine bånd til naturen«

To dage om ugen er skoledagen markant anderledes for 21 børn i Chile: De køres til en lille landbrugsskole for at lære om agro-økologi og selvforsyning, og flere lignende initiativer spirer nu frem i landet. Det er noget, myndighederne har bemærket.

16-05-2024 8 minutter Udland,   Uddannelse

For første gang påviser forskere en sammenhæng mellem PFAS i drikkevand og hjertekarsygdomme

Data fra en italiensk region, hvor nogle borgere drak PFAS-forurenet vand og andre ikke gjorde, viser en tydelig sammenhæng mellem PFAS og øget risiko for at dø af hjertekarsygdomme.

15-05-2024 5 minutter PFAS,   Miljø,   Forskning

Åbent brev fra 140 organisationer kritiserer EU's grønne tilbagetrækning

De seneste måneder har EU trukket flere miljø- og klimainitiativer tilbage som reaktion på landbrugets protester. Nu siger adskillige organisationer på tværs af Europa stop.

14-05-2024 3 minutter EU,   Miljø,   Klima,   Natur